Dostupni linkovi

Kineski i indijski zvaničnici razgovarali o graničnom sporu


Indijski vojnici u blizini granice sa Kinom na Himalajima, fotoarhiva

Indija vidi potpuno povlačenje kineskih i indijskih trupa koje se suočavaju na udaljenom delu granice kao ključ za bolje odnose, izjavila su dva izvora u Nju Delhiju nakon posete kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jiem, u petak, 25. marta.

"Bio sam veoma iskren u razgovorima sa kineskim ministrom spoljnih poslova, posebno u prenošenju naših nacionalnih osećanja“, rekao je šef indijske diplomatije Subramanjam Džaišankar na brifingu posle tročasovnog sastanka sa Vangom.

"Trvenja i tenzije zbog razmeštanja kineskih trupa od aprila 2020. nisu u skladu sa normalnim odnosima između dva suseda," dodao je.

Nije jasno da li je Indija ponudila da povuče svoje trupe ako Kina to učini.

U saopštenju, Vang je naveo da dve strane treba da reše svoje nesuglasice, dodajući da će svet slušati ako Kina i Indija budu govorile jednim glasom.

Jaishankar, bivši ambasador u Pekingu, rekao je da Indija na zahtev Kine nije najavila Vangovo putovanje pre njegovog dolaska u prestonicu u četvrtak kasno.

Vang Ji je najviši kineski zvaničnik koji je posetio Indiju od kada su granični sukobi u severnom himalajskom regionu Ladak u junu 2020. doveli do oštrog pogoršanja odnosa između dve azijske sile.

Indijski savetnik za nacionalnu bezbednost Adžit Doval u petak nastojao je da izvrši pritisak na Vanga za momentalno i potpuno povlačenje kineskih trupa iz Ladaka, rekao je indijski izvor.

"Nastavak sadašnje situacije nije u našem zajedničkom interesu", rekao je Doval Vangu, navodi taj izvor.

"Obnova mira i spokoja će pomoći u izgradnji međusobnog poverenja i stvaranju povoljnog ambijenta za napredak u odnosima", dodao je Doval.

Hiljade indijskih i kineskih vojnika raspoređeno je na njihovoj granici u Himalajima. Viši vojni oficiri održali su više od deset rundi razgovora kako bi pronašli rešenje, ali nije bilo većeg pomaka.

Vang je posetio Pakistan i Avganistan ranije ove nedelje, a trebalo bi da ode u Nepal kasnije u petak, na turneju po Južnoj Aziji gde Kina pokušava da produbi svoj uticaj.

Indijska vlada je kritikovala Vanga pre dolaska u Nju Delhi zbog njegove izjave u Pakistanu o spornom regionu Kašmira. Indija i Pakistan imaju kontrolu nad delovima Kašmira sa muslimanskom većinom, ali obe polažu pravo nad celom ovog regijom. Kina podržava bliskog saveznika Pakistan.

Vang i Džaišankar. su takođe razgovarali o ruskoj invaziji u Ukrajini.

"Obojica smo se složili oko važnosti trenutnog prekida vatre, kao i povratka diplomatiji", rekao je Džaišankar.

Indija i Kina smatraju Rusiju prijateljem i odbacile su pozive Zapada da osude njenu invaziju u Ukrajini, koju Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG