Dostupni linkovi

Indija i Rusija produžile sporazum o vojnoj saradnji


Ruski predsjednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi u Nju Delhiju 6. decembar 2021.
Ruski predsjednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi u Nju Delhiju 6. decembar 2021.

Rusija i Indija potpisale su niz trgovinskih sporazuma kao i dogovora o naoružanju tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina New Delhiju na razgovore sa indijskim premijerom Narendrom Modijem. Među dogovorima je i onaj da će Indija proizvesti više od 600.000 Kalašnjikova.

Putin je u Indiju otputovao sa ministrima odbrane i vanjskih poslova u posjetu tokom koje su zemlje ojačale svoju vojnu i tehničku saradnju do 2031. godine i kao o obećale da će povećati godišnju trgovinu na 30 milijardi do 2025. godine.

Ruski predsjednik se nalazi u posjeti Indiji usred sve zategnutijih odnosa između Rusije i Sjedinjenih Država, također ključnog indijskog saveznika, koji je izrazio rezerve prema rastućoj vojnoj saradnji između Moskvei Nju Delhija.

U zajedničkom saopštenju nakon razgovora navodi se da su Rusija i Indija “ponovile svoju namjeru da ojačaju odbrambenu saradnju, uključujući i zajednički razvoj proizvodnje vojne opreme.”

Pored dogovora da Indija proizvodi AK-203 puške, Rusija kaže da su zainteresovani u nastavak isporuke raketnih sistema protivazdušne odbrane S-400.

Indijski ministar vanjskih poslova Harsh Vardhan Shringla rekao je da su dvije zemlje potpisale 28 investicionih paktova, uključujući ugovore o čeliku, brodogradnji, uglju i energetici. Dodao je da je trenutno u procesu implementacije ugovor iz 2018. o S-400 raketnim sistemima.

“Snadbjevanje je počelo ovog mjeseca i nastavit će se”, rekao je on misleći na S-400.

Sporazum s Moskvom stavlja Indiju u opasnost od sankcija Sjedinjenih Država prema američkom zakonu iz 2017. čiji je cilj odvratiti zemlje od kupovine ruske vojne opreme.

Ruska naftna kompanija Rosneft saopštila je da su potpisali ugovor sa Indian Oil o isporuci dva miliona tona nafte Indiji do kraja 2022. godine.

Zemlje su također potpisale memorandum o razumijevanju da Rusija, između ostalih poslova, šalje neprekinute isporuke uglja Indiji kako bi podržali proizvodnju čelika.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG