Dostupni linkovi

Načelnik generalštaba Indije poginuo u padu vojnog helikoptera


Vatrogasci i spasioci na mestu pada vojnog helikoptera na jugu Indije, 8. decembar 2021.
Vatrogasci i spasioci na mestu pada vojnog helikoptera na jugu Indije, 8. decembar 2021.

Najviši vojni zvaničnik Indije poginuo je 8. decembra kada se helikopter indijskog vazduhoplovstva sa 14 putnika srušio na jugu te zemlje, potvrdile su vazduhoplovne snage Indije. Samo jedna osoba je preživela, preneo je CNN.

Iako u trenutku objavljivanja prve informacije nije bilo navedeno da li je načelnik generalštaba Bipin Rawat povređen u nesreći, vazduhoplovne snage objavile su na Twitteru potvrdu da su Rawat i njegova supruga poginuli u padu letelice.

"Sa dubokim žaljenjem, sada je utvrđeno da su general Bipin Rawat, gospođa Madulika Rawat i još 11 osoba poginuli u nesreći", navodi se u objavi na Twitteru.

Na slikama na televiziji video se helikopter u plamenu dok su lokalni stanovnici pokušavali da ugase vatru.

Nije bilo odmah potvrde o broju ljudi u helikopteru, ali su lokalni mediji prikazali dokumenta leta u kome pišu imena putnika, uključujući Rawatovu ženu i druge visoke odbrambene zvaničnike.

Vazdušne snage Indije su objavile da je naložena istraga o nesreći.

Rawat je najviši zvaničnik u indijskoj vojsci. Takođe je savetnik Ministarstva odbrane. Funkciju je preuzeo prošle godine nakon što je otišao u penziju kao načelnik vojske.

Novinska agencija Pres Trast of Indija saopštila je da je helikopter Mi-17V5 bio na putu od baze vazduhoplovnih snaga do vojnog koledža službi odbrane kada se srušio u blizini Kunura u Tamil Naduu na jugu zemlje.

XS
SM
MD
LG