Dostupni linkovi

Na mjestu srušene džamije u Indiji otvoren hinduistički hram


Indijski premijer Narendra Modi (u bijelom u sredini), na otvaranju hrama, 22. januar 2024.
Indijski premijer Narendra Modi (u bijelom u sredini), na otvaranju hrama, 22. januar 2024.

Indijski premijer Narendra Modi 21. januara je predvodio posvećivanje velikog hrama hinduističkog božanstva Rame na lokaciji za koju se vjeruje da je njegovo rodno mjesto, a na kojem je prije stajala džamija.

Predstavljen kao hinduističko "buđenje iz stoljeća podjarmljivanja pod muslimanima i kolonijalnim silama", ovaj događaj za hinduističku većinu u Indiji smatra se i uvodom Modijeve kampanje za izbore najkasnije u maju, na kojim će tražiti u toj zemlji rijetko viđen treći mandat.

"Nadnaravan trenutak posvećivanja ostavlja svakoga preplavljenog osjećajima", napisao je indijski premijer na platformi X nedugo prije početka ceremonije.

Indijski premijer Narendra Modi u hramu, 22. januar 2024.
Indijski premijer Narendra Modi u hramu, 22. januar 2024.

Hram je 35 godina dugo obećanje Modijeve nacionalističke stranke Bharatiya Janata (BJP), no godinama se smatrao spornim pitanjem jer njegovu lokaciju desetljećima svojataju hinduisti i manjinski muslimani.

Zbog toga su 1992. i izbili protesti širom zemlje, pri čemu je poginulo 2.000 ljudi, najviše muslimana, nakon što su hindusi uništili džamiju iz 16. stoljeća koja je tamo stajala.

Hindusi smatraju da je to lokacija rođenja Rame te da je bilo njihovo svetište dugo prije no što su ga Moguli uništili i sagradili džamiju 1528. godine.

XS
SM
MD
LG