Dostupni linkovi

U Indiji najviše mrtvih od COVID-19 u jednom danu


Muškarac stoji pored tijela svoje supruge, koja je umrla zbog poteškoća s disanjem, unutar hitnog odjela vladine bolnice, u Bijnor-u, Uttar Pradesh, Indija, 11. maja , 2021.
Muškarac stoji pored tijela svoje supruge, koja je umrla zbog poteškoća s disanjem, unutar hitnog odjela vladine bolnice, u Bijnor-u, Uttar Pradesh, Indija, 11. maja , 2021.

Indija je u srijedu potvrdila novih 4.205 smrtnih slučajeva od COVID-19, što je rekordan broj preminulih u jednom danu, a u toj zemlji registrovan je i 348.421 nov slučaj zaraze.

Sa današnjim podacima ministarstva zdravlja ukupan broj slučajeva korona virusa u Indiji premašio je 23 miliona, a ukupan broj preminulih dostigao je 250.000.

Stručnjaci vjeruju da zvanični brojevi ne prikazuju stvarne razmjere epidemije, i da one mogu biti i pet do deset puta veće, navodi Reuters.

Indijska kriva infekcije COVID-19 možda pokazuje rane znakove poravnanja, ali pad broja novih infekcija vjerovatno će biti spor i nije moguće potvrditi da je dostignut vrhunac, smatra indijski virolog Shahid Jameel.

Veoma jak drugi talas infekcija COVID-19 u Indiji proširio se iz velikih gradova na manja mjesta i na selo, na šta krhki zdravstveni sistem koji je loše opremljen za krizu ovih razmjera ne može da odgovori.

Vakcine također nedostaju, posebno u državi Maharashtra oko finansijskog centra Mumbai i glavnom gradu New Delhi, koje su najteže pogođene regije Indije.

U izvještaju objavljenom12. maja Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je varijanta virusa B.1.617, koja je prvi put identifikovana u Indiji, do sada potvrđena u najmanje još 44 zemlje.

WHO je ovaj soj označio kao mutaciju koja zabrinjava i zahtjeva pojačano praćenje i analizu.

Indija beleži rekordne brojeve mrtvih, Španija izašla iz lokdauna
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:15 0:00

XS
SM
MD
LG