Dostupni linkovi

Skok broja inficiranih u Indiji, bolnice prijavljuju nestašicu kisika


Oboljeli od COVID-a 19 čeka na red u bolnicu, Nju Delhi (23. april)

Indija je prijavila novi dnevni rekord novozaraženih korona virusom treći dan zaredom, dok bolnice preopterećene COVID pacijentima javljaju o alarmantnoj nestašici kisika.

Zabilježeno je 346.786 novoinficiranih u prethodnom danu, čime je ukupan broj potvrđenih zaraza u Indiji prešao 16 miliona.

Indija je druga na svijetu po broju zaraženih od COVID-a 19, odmah iza SAD-a.

Ministarstvo zdravlja objavilo je 24. aprila da je u posljednja 24 sata umrlo još 2.624 ljudi, čime je ukupan broj dostigao 189.544.

Bolnice u glavnom gradu Nju Delhiju i u nekim od najteže pogođenih indijskih država kao što je Maharaštra javile su da imaju su kritičan manjak kisika i kreveta.

Porodice čekaju danima da kremiraju svoje bližnje u preopterećenim krematorijima, a ima i mnogo drugih problema oko obavljanja sahrana.

"Svakoj bolnici nestaje kisik, nama nestaje", rekao je za Televiziju Nju Delhiju doktor Sudhanšu Bankata, izvršni direktor bolnice Batra, vodeće u glavnom gradu.

Najmanje 20 COVID pacijenata u jedinici za intenzivnu njegu u bolnici Džajpur u Nju Delhiju umrlo je 24. aprila zato što je pritisak kisika bio suviše nizak, prenio je list Indijan ekspres.

Iz te bolnice su rekli da im je isporuka kisika kasnila sedam do osam sati 23. aprila, a da su dobili samo 40% od onoga što im je bilo potrebno.

Vlada je pojačala napore da isporuči kisik bolnicama koristeći specijalne brze vozove, vojne avione i kamione da prenose zalihe.

Međutim, kriza u zemlji od gotovo 1,4 milijardu ljudi se produbljuje, uz kritike upućene vladi zbog načina kako se nose sa krizom i da lokalni zvaničnici preusmjeravaju male količine raspoloživog kisika u bolnice u njihovim oblastima.

Vrhovni sud je poručio vladi premijera Narendre Modija prošle sedmice da hoće nacionalni plan za snabdijevanje kisikom i osnovnim lijekovima za liječenje pacijenata od COVID-a 19.

Kriza je izbila samo nekoliko mjeseci nakon što su vlasti pomislile da su prebrodile najteži dio pandemije.

Bolnice sada preko društvenih mreža mole vlasti da im dopune zalihe kisika. Bolnica Batra prijavila je 24. aprila veliki nedostatak kisika za 190 novih COVID pacijenata.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG