Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U aferi „Index 3“ 19 osuđenih


Njih 14 optuženih osuđeno je na uvjetne kazne, a petero na bezuvjetne
Ukupno 19 profesora i studenata zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i posrednika u protuzakonitim radnjama nepravomoćno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeno zbog kupoprodaje ispita.

Njih 14 optuženih osuđeno je na uvjetne kazne, a petero na bezuvjetne, obrazložio je sudac Zoran Luburić, i to ne samo glavni organizator kupoprodaje ispita Milan Čevid, nego i neki profesori.

„Ovo vijeće se opredijelilo za bezuvjetne kazne zatvora – pored prvooptuženog Milana Čevida – u odnosu na one profesore te na voditeljicu studentske referade Julijanu Ljubić koju su proglašeni krivim za kazneno djelo primanja mita.“

Glavni posrednik Čevid osuđen je na 30 mjeseci bezuvjetno, iako je priznao krivnju a profesorica trgovačkog prava na Ekonomskom fakultetu i bivša predsjednica saborskoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin-Tomić osuđena je na 14 mjeseci bezuvjetno.

Svi danas nepravomoćno osuđeni „pali“ su u akciji “Index 3“, i tereti ih se za primanje mita, odnosno kupoprodaju ispita po cijeni od parsto eura do dvije tisuće eura.

Odbacivši sve optužbe, Deša Mlikotin-Tomić je u svojoj obrani kazala kako je kolateralna žrtva posrednika koji su se lažno koristili njenim imenom, i da je bila žrtva medijskog progona.

Na presudu je moguća žalba Vrhovnom sudu.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG