Dostupni linkovi

Zapad će intervenisati da zaštiti suverenitet BiH


Sjedištee Delegacije Evropske unije u BiH, Sarajevo, foto: Midhat Poturović
Sjedištee Delegacije Evropske unije u BiH, Sarajevo, foto: Midhat Poturović
Uoči Treće sesije „Parlamenta za Evropu“ o ekonomskom oporavku BiH u
kontekstu procesa evropskih integracija, visoki predstavnik EU za BiH, Valentin Incko i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Renzo Daviddi, te američki ambasador u BiH Patrick Moon govorili su o neophodnim reformama u sferi ekonomije na kojima BiH mora što prije početi raditi, te skrenuli pažnju bh političarima na važnost evropskih integracija.

Iskoristili su priliku govoriti i o novom specijalnom predstavniku EU, a sve pred posjetu u petak Sarajevu predsjednika Evropske komisije Hose Manuel Barrosa, komesara za proširenje EU Stefana File-a, te izvršnog direktora Evropske službe za vanjske poslove Miroslava Lajčaka.

Valentin Inzko
U Briselu je trenutno u toku prva runda selekcije između 12 kandidata za novog šefa Delegacije EU u BiH, koji će od visokog predstavnika preuzeti i ulogu specijalnog predstavnika EU (EUSR).

Visoki predstavnik Valentin Inzko potvrdio je ovu informaciju na konferenciji za novinare uoči početka Treće sesije “Parlamenta za Evropu”.

Inzko nije znao više detalja o procesu izbora, ali je rekao da je logično očekivati da novi šef Delegacije EU dođe u BiH za tri-četiri mjeseca.

„Što se tiče kompetencija, mi već sada radimo na tome kako naše funkcije odvojiti. OHR će uglavnom biti zadužen za monitoring provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, te za njegovu potpunu primjenu. Novi predstavnik EU biće zadužen za budućnost, za evropska pitanja, za integracije. Sigurno ćemo mi raditi kao dva blizanca, ali će on imati glavnu ulogu i sve će biti na njega koncentrisano“
, rekao je Incko.

Poboljšati stanje u ekonomiji

Zamjenik šefa Delegacije EU Renzo Daviddi naglašava da se treba usredsrijediti na to šta BiH treba uraditi na procesu evropskih integracija, a ne na ovlasti budućeg šefa Delegacije.

„Sada je važno da svi zanju da restriktivne mjere postoje i da će biti korištene zajedno sa nekim drugim mjerama koje su nam na raspolaganj
"BiH može ući u EU kao suverena zemlja i ukoliko bude pokušaja da se ovaj poredak poremeti moramo imati mjere za intervenisanje i intervenisaćemo“, izjavio je Renzo Daviddi.
u. Jasno je da BiH može ući u EU kao suverena zemlja i ukoliko bude pokušaja da se ovaj poredak poremeti moramo imati mjere za intervenisanje i intervenisaćemo“
, zaključuje Daviddi.

Visoki i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Incko naglasio je da Evropska zajednica želi BiH kao svoju članicu, ali da isto tako BiH mora hitno krenuti sa neophodnim reformama.

Incko smatra da je neophodno poboljšati stanje u ekonomiji, i vratiti se na put ka Evropi.

„Potrebno je da se formira Vijeća ministara BiH sada, a ne za šest mjeseci, tako da pravi proces može početi. Proces evropskih integracija podržava ekonomski napredak i taj ciklus je potrebniji više nego ikad ranije. Upravo zbog toga što je situacija tako loša moramo učiniti sve što je u našoj moći da započnemo taj ciklus jačanja evropskih integracija i jačanja ekonomije", kaže Incko.

Incko je još jednom istakao da neusvajanje Zakona o popisu stanovništva
predstavlja jedan od ključnih problema za nastavak evropskih integracija, te
ponovio kako se moraju pronaći mehanizmi za sprovođenje presude „Sejdić –
Finci“ Međunadonog suda za ljudska prava u Strazburu.

Na mrtvoj tačci


Američki ambasador Patrick Moon napomenuo je da su susjedi BiH u proteklih pet godina bili vrijedni, pa su tako Hrvatska i Albanija ušle u NATO savez 2009. godine, Makedonija je izvršila sve potrebne pripreme, a Hrvatska, Crna Gora i Makedonija dobile su status kandidata za članstvo u EU, dok Albanija i Srbija vrijedno rade kako bi postale kandidati. Za to vrijeme, napominje Moon, BiH se nije pomjerila sa mrtve tačke.

Patrick Moon
''U proteklih pet godina Bosna i Hercegovina je prošla kroz razočaravajući period stagnacije i propuštenih prilika. Veliki broj lidera političkih stranaka i izabranih dužnosnika su zanemarili svoju obavezu da konsenzusom grade zajedničku budućnost vaše zemlje. Ti lideri nisu tretirali pregovore kao racionalno istraživanje mogućih rješenja. Prečesto su pregovori bili igra sakupljanja poena, potcrtavanja razlika i svaljivanja krivice, a sve to na štetu građana BiH. Neugodna istina je da je skoro svaki pomak na putu prema evropskim i evroatlantskim integracijama zahtijevao intervenciju međunarodne zajednice. To nije održivo i mora se promijeniti", upozorio je Moon.

Ambasador Moon kaže kako nijedan građanin iz bilo koje etničke grupe ili entiteta nema koristi od jalovih ponavljanja vještačkih kriza koje proizvode politički lideri.

''Svi građani BiH moraju prihvatiti da je njihova budućnost u Bosni i Hercegovini, drugog izbora nema. Otcjepljenje bilo kojeg dijela ove zemlje ne samo da je neustavno nego i nemoguće. Retorika kojom se makar samo nagovještava takva mogućnost je neprihvatljiva i opasna. J
"Svaki politički interes koji se fokusira na nemoguće teritorijalne zahtjeve samo će potpaliti etničke podjele i skrenuti pažnju sa reformskih procesa i evropske integracije", upozorava ambasador Moon.
edino BiH, zasnovana na Ustavu i legislativi koja iz njega proizilazi, može ostvariti cilj integracije u Evropu. Svi građani BiH moraju prihvatiti činjenicu da dalje promjene unutrašnjih granica i teritorijalne organizacije nije moguće postići. Sjedinjene Države uvažavaju činjenicu da svi konstitutivni narodi imaju svoje legitimne probleme, ali svaki politički interes koji se fokusira na nemoguće teritorijalne zahtjeve samo će potpaliti etničke podjele i skrenuti pažnju sa reformskih procesa i evropske integracije kojom bi se poboljšao životni standard i stvorile šanse za sve građane''
, kaže Moon.

Američki ambasador napomenuo je još jednom na neispunjene obaveze BiH na putu ka EU i NATO-u.

''Danas, šest mjeseci nakon izbora, neuspjeh BiH da formira državnu vlast, blokira čak i one reforme oko kojih se svi slažu da se moraju provesti. Sve stranke prihvataju da BiH mora riješiti situaciju nastalu nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić - Finci protiv BiH'. Uz to, BiH mora biti sposobna da provede popis stanovništva i usvoji zakon o državnoj pomoći. Vaši lideri su svjesni da moraju riješiti pitanje vojne imovine da bi počeli raditi u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO savezu"
, rekao je ambasador, te dodao da građani BiH zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost.
XS
SM
MD
LG