Dostupni linkovi

Incko privremeno suspendovao odluke CIK-a


Valentin Incko
Valentin Incko
Odluka OHR-a o suspenziji ranije donijetih odluka Centralne izborne komisije BiH očekivano naišla je na podijeljene reakcije u zemlji. Dok su je političke partije koje čine novu vlast u Federaciji BiH dočekale sa odobravanjem, oni koji je ne priznaju, poput dva HDZ-a, iznenađeni su iznenadnim djelovanjem visokog predstavnika Valentina Incka.

Analitičari se, pak, pitaju zašto je OHR do sada ćutao i ostavio gotovo pola godine nakon izbora Federaciju bez vlasti i u pravnom haosu.

Incko je privremeno suspendovao odluke Centralne izborne komisije BiH koje se odnose na formiranje vlasti u Federaciji. U OHR-u naglašavaju da je ovo reakcija na odluku CIK-a kojom je poništen izbor predsjednika i njegova dva potpredsjednika Federacije, te konstituisanje Doma naroda federalnog parlamenta do odluka Ustavnog suda Federacije BiH o zahtjevima za ocjenu ustavnosti formiranja organa vlasti u ovom entitetu.

„Odluka visokog predstavnika osigurava pravnu sigurnost za vitalne funkcije vlasti u privremenom periodu dok domaći pravosudni organi ne završe svoj posao. Ova odluka je prouzrokovana pravnom neizvjesnošću u Federaciji, koja je velikim dijelom rezultat odbijanja Zapadno-hercegovačkog kantona i Posavskog kantona da ispune svoje zakonske obaveze i da izaberu delegate u Dom naroda. Sama činjenica da se nekoliko tekućih pravnih sporova paraleleno rješavaju pred različitim domaćim organima i u različitim jurisdikcijama je doprinijela pravnoj neizvjesnosti“, kaže portparol OHR-a Oleg Milišić.

Milišić je pojasnio da odluka visokog predstavnika od ponedjeljka znači da se moraju poštovati sve odluke aktuelnih organa vlasti, koju čine SDP i stranke potpisnice platforme, do konačne odluke Ustavnog suda Federacije.

CIK je u petak poništio izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, te utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za konstituisanje Doma naroda jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset kantona, što je u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH. Iz CIK-a je potvrđeno da su odluku viskog predstavnika dobili, ali je nisu željeli komentarisati.
Centralna izborna komisija na dan izbora, oktobar 2010.

U Socijaldemokratskoj partiji BiH smatraju da je odluka visokog predstavnika očekivana i u funkciji očuvanja ustavnog poretka Federacije jer je CIK izašao izvan svog mandata i ovlasti, kaže nekadašnja predsjednica CIK-a i član Predsjedništva SDP-a Lidija Korać.

„To je vrlo neodgovorno, nezakonito, protuustavno ponašanje CIK-a, ili konkretno pojedinih njenih članova i predsjednice CIK-a, jer su se onim ovakvim postupkom poptuno stavili u službu onih političkih stranaka koje su blokirale proces uspostave vlasti u BiH, i sebi je ta ista Centralna izborna komisija dopustila da poništava odluke zakonodavnih tijela vlasti. To je jednostavno nedozvoljivo u ustavnom i pravnom poretku i Federacije i BiH, u suprotnosti sa svim međunarodnim standardima. I ukoliko postoji najmanja doza odgovornosti i morala, očekujem da predsjednica CIK-a podnese ostavku na ovu vrlo značajnu funkciju“,
smatra Korać.

Koalicioni partner, SDA pozdravila je Inckovu odluku ocijenivši da doprinosi rješavanju problema u BiH, kaže Denis Zvizdić, novoizabrani predsjedavajući Predstavničkog doma federalnog parlamenta.

„Mislim da je i odluka OHR-a na fonu svih razgovora ili pretpostavki u posljednje vrijeme, a to je da će sve institucije, uključujući naravno i OHR, sačekati odluku Ustavnog suda kao jedine mjerodavne institucije koja može prosuditi u ovom slučaju“,
kaže Zvizdić.

Reakcija je trebala doći još ranije

Istovremeno, u HDZ-u kažu kako nisu očekivali da će se visoki predstavnik sada uključiti u rješavanje krize koja traje mjesecima. Suspenzijom odluka CIK-a visoki predstavnik se grubo umiješao u provođenje izbornih rezultata u zemlji, smatra podpredsjednik HDZ-a Marinko Čavara.

„Očigledno je da su prekršeni zakon i Ustav BiH prilikom tzv. konstituiranja vlasti u federaciji. Iznenađuje odluka OHR-a prije svega iz razloga što se trebao sačekati stav Apelacijskog suda BiH, da vidimo njihov stav po pitanju odluke Izbornog povjerenstva. Prema tome, upitno je i s kojim ciljem je OHR danas reagirao na ovakav način suspendirajući odluke Središnjeg izbornog povjerenstva“, rekao je Čavara.

Čavara dodaje da će se nakon posljednjih odluka OHR-a situacija u Federaciji dodatno komplikovati.

„U situaciji kad se, ponavljam, ne poštuje Ustav, ne poštuje zakon, ne poštuju institucije BiH, kad se omogući nezakonito i neustavno preuzimanje vlast, onda su sve opcije otvorene, onda dobijamo anarhiju“
, smatra on.

Prema mišljenju analitičara, potpuno je je neobjašnjivo zašto se Kancelarija visokog predstavnika, pa i Savjet za provođenje mira nisu oglasili i ranije, jer je Federacija već mjesecima u krizi, i kada je bilo vidjivo da među liderima političkih partija nema dogovora.
Vehid Šehić, foto: Vesna Anđić

Reakcija visokog predstavnika trebala je doći još davno prije, ističe predjsednik NVO Forum građana Tuzle Vehid Šehić.

„Postavlja se pitanje zašto visoki predstavnik nije ranije - reagovao onog trenutka kad su se počeli kršiti i prekoračivati ustavni i zakonski rokovi. Ja sam uvijek tvrdio da je ovo nadležnost Ustavnog suda“, rekao je Šehić.

Na pitanje da li je i visoki predstavnik trebao sačekati odluku Ustavnog suda, koja je najavaljena za 30. mart, i hoće li njegovo djelovanje na neki način prejudicirati sudske odluke, Šehić odgovara:

„Visoki predstavnik ima ovlaštenja. Postavlja se jedno drugo pitanje: pošto iz Izborne komisije BiH tvrde da su oni nadležni za provođenje izbora, onda je logično pitanje šta je Izborna komisija preduzela da se ispoštuju Ustavom i zakonom predviđeni rokovi za konstituisanje Doma naroda FBiH, zašto nije odredila datum održavanja izbora delegata u kantonalnim skupštinama kako ne bi došlo o kršenja Ustava od strane određenih političkih stranaka.“
XS
SM
MD
LG