Dostupni linkovi

Incko i Dodik o situaciji u BiH


Susret u Banjoj Luci: Milorad Dodik i Valentin Incko, 17 maj 2009. Foto: Erduan Katana
Susret u Banjoj Luci: Milorad Dodik i Valentin Incko, 17 maj 2009. Foto: Erduan Katana

Visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik EU u BiH, Valentin Incko, izjavio je u Banjoj Luci kako ne očekuje da SAD imenuju specijalnog predstavnika za Balkan.

“SAD u BiH imaju svog ambasadora, međutim ako bi i došao specijalni predstavnik ja sarađujem sa svima koji su dobre volje i spremni ovdje pomoći. Ali, ponavljam, ne očekujem dolazak izaslanika SAD-a”, kazao je Incko.

Osim o posjeti potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena u BiH , koja je zakazana za utorak, 19. maj, Incko je s premijerom RS-a Miloradom Dodikom razgovarao i kako ubrzati ispunjenje preostalih uslova za liberalizaciju viznog režima za građane BIH.

Valentin Inzko, Foto: Erduan Katana
BiH već je ispunila 147 uslova i preostalo je još nekoliko. Zbog toga smo se dogovorili da se organizuje jedna radna grupa u kojoj će biti predstavnici Savjeta ministara, Vlade oba entiteta i Kancelarije visokog predstavnika kako bi pokušali riješiti preostale uslove. Rok je kratak, jer se to treba završiti do kraja juna i treba po ubrzanom postupku da se usvoje neki zakoni. Ali mislim da je to moguće,“ kazao je visoki predstavnik.

On je najavio i održavanje sastanka oko rješavanja pitanja državne imovine kao jednom od uslova kako bi se Kancelarija visokog predstavnika mogla transformisati u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Premijer RS Milorad Dodik, istakao je da ne postoji niko u BiH ko je protiv toga da se bitno ubrza procedura i dobije pozitivno mišljenje Evropske komisije i BiH stavi na bijelu šengensku listu.

Milorad Dodik, Foto: Erduan Katana
“Mislim da je dobra stvar, sa čime se složio i visoki predstavnik, da se na nivou ministarske konferencije koju je odredio Savjet ministara BiH sastanu svi nadležni ministri i da se ta pitanja riješe. Mi ćemo biti saglasni sa svim pitanjima oko kojih se oni dogovore i daćemo svoju saglasnost u Parlamentu BiH za sva rješenja koja se dogovore putem koncenzusa”,
kazao je Dodik.

Premijer RS složio se i da treba ubrzati rješavanje pitanja državne imovine.

“Ono što je potrebno uraditi je da se smanji rok od 6 mjeseci za popis imovine i ja sam saglasan s tim. Vjerujem da početkom juna svi odgovorni faktori u BiH mogu da se nađu zajedno sa visokim predstavnikom i vide na koji način je moguće riješiti sva otvorena pitanja,”
zaključio je Dodik.
XS
SM
MD
LG