Dostupni linkovi

Lekcija Incka i SAD za Dodika: BiH je jedinstvena država


Valentin Incko:
Valentin Incko:
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko i SAD poručili su u petak predsjedniku RS Miloradu Dodiku da je BiH suverena i nedjeljiva država i da Daytonski sporazum, čiji je jedan dio i Ustav zemlje ne ostavlja prostor za suverenitet entiteta niti za nazivanje države “državnom zajednicom”.

Ustav BiH apsolutno jasno navodi da Republika Srpska nije država, nego entitet koji je dio suverene države BiH, navodi se u saopštenju visokog predstavnika za BiH Valentina Incka.

On je reagujući na intervju sa Dodikom objavljen u četvrtak u listu „Euroblic“, naveo da Ustav BiH ne ostavlja prostora ni za kakav suverenitet entiteta, a entitetske nadležnosti ni na koji način nisu izraz državnost.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska država i da je BiH okov za taj bh. entitet.

Na Dodikovu izjavu reagovala je i ambasada SAD u Sarajevu.
Milorad Dodik
Milorad Dodik

Nedavne javne izjave predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, u kojima naziva Republiku Srpsku državom, a BiH “državnom zajednicom” su netačne, kontraproduktivne i u suprotnosti s Ustavom BiH i Daytonskim mirovnim sporazumom.

Ustav BiH je jasan: Bosna i Hercegovina je jedinstvena država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, piše u saopštenju iz američke ambasade.

Dodaje se da entiteti i njihove ovlasti postoje kao dio unutarnje organizacije i strukture BiH.

Javne izjave koje dovode u pitanje teritorijalni integritet i budućnost BiH nisu samo neprihvatljive, nego i u suprotnosti sa iskazanim opredjeljenjem gospodina Dodika za evropske integracije BiH.

Ovakva vrsta retorike ne doprinosi promoviranju stabilnosti, piše između ostalog u saopštenju.
XS
SM
MD
LG