Dostupni linkovi

Incident sa Bebom Popovićem: Na potezu tužilaštvo


Vladimir Beba Popović
Vladimir Beba Popović
U centru pažnje crnogorskih medija je incident u centru Podgorice koji se odigrao u utorak kada je bivši šef biroa Vlade Srbije za informisanje Vladimir Beba Popović verbalno napao i oduzeo opremu za rad novinaru i fotoreporteru lista Vijesti. Slučaj je procesuiran u policiji, čeka se riječ tužilastva.

U toku dana tužilaštvo bi trebalo da se odredi po pitanju prijava koje su policiji predali novinar i fotoreporter lista "Vijesti" Miodrag Babović i Luka Zeković protiv bivšeg šefa biroa Vlade Srbije za informisanje Vladimira Bebe Popovića.

Kako je u prijavi navedeno Babovića i Zekovića verbalno je napao Popović dok su bili na radnom zadatku, čekajući da snime kontroverznog srpskog biznismena Stanka Subotića Caneta, a koji je prema njihovim informacijama u utorak boravio u Podgorici. Do incidenta je došlo ispred sjedišta Popovićeve nevladine organizacije. Kako su za televiziju Vijesti saopštili, Popović je nasrnuo na njih čim su napravili par snimaka.

“Ko ste vi, zašto me slikate? Kada smo mu objasnili ko smo još više se ražestio i bio je veoma neprijatan. Unosio nam se u lice, pitao zašto ga slikamo i privatnost mu ugrožavamo. Počeo je da vrijeđa, nazivajući me pogrdnim imenima i psujući mi majku”, kaže novinar Babović.

Prema riječima Babovića, Popović im je najprije oduzeo fotoaparat sa koga je izbrisao svoje fotografije, a potom se latio i diktafona.

“Uzalud sam objašnjavao da nije ništa snimljeno, on je počeo da pretura po diktafonu i kada je vidio da nema ništa što njega zanima pokušao je da vrati diktafon. Onda sam mu rekao da ga vrati policiji”, priča on.

Nakon što je Vladimir Beba Popović po prijavi ekipe Vijesti saslušan u policiji, novinari su ostali uskraćeni za njegovu izjavu. Svoju verziju događaja ispričao je državnom listu Pobjeda, demantujući navode novinara i fotoreportera Vijesti, najavivši protiv njih krivičnu prijavu zbog lažnog iskaza. U kontraoptužbama Popović je nazvao Babovića i Zekovića “besprizornim uličarima” koji su mu ugrozili privatnost.

U policiji je saslušan i svjedok incidenta Zoran Jovanović, pripadnik obezbjeđenja premijera Đukanovića, koji je u trenutku incidenta bio u društvu Bebe Popovića.

Reakcije: Atak na novinarsku profesiju

U međuvremenu jedan Jelena Vujisić iz advokatske kancelarije Vujačić koja je pravni zastupnik list Vijesti konstatuje kako je riječ o još jednom ataku na novinarsku profesiju u Crnoj Gori.

“Jučerašnji događaj je očigledno još jedan napad na novinarsku profesiju i novinare dnevnika Vijesti. Očekujemo da će tužilaštvo postupiti u skladu sa zakonom i razmotriti prijavu novinara Vijesti i preduzeti radnje u cilju sankcionisanja ovakvog nastupa Vladimira Popovića kao lica koje je očigledno izvršilo napad. Što se tiče njegove najavljene krivične prijave, nijesmo u saznanju na kojim činjenicama on zasniva svoje tvrdnje pa ne možemo dati adekvatan komentar. U svakom slučaju ostaje na tužilaštvu davanje konačne ocjene osnovanosti njegove krivične prijave.”

Povodom incidenta od poliitičkih partija jedino je reagovala Pozitivna Crna Gora. Kako je poručio njen poslanik Srđan Perić ta partija zahtijeva od nadležnih državnih organa da hitno i efikasno sprovedu istragu o tom događaju za koji kaže da je “još jedan akt nasilja nad novinarima i medijima i predstavlja flagrantan primjer kršenja medijskih sloboda”.

Podsjetimo, u crnogorskoj javnosti ime Vladimira Bebe Popovića, bivšeg šefa biroa za informisanje Vlade Srbije iz vremena Zorana Đinđića, češće se pominje od kada je u februaru ove godine u Podgorici registrovao nevladinu organizaciju ''Institut za javnu politiku''.

Kao jedan od njenih 6 osnivača pominjan je i bivši funkcioner Liberalno-demokratske partije Srbije Nikola Samardžić kao i bivša crnogorska ambasadorka u Beogradu Anka Vojvodić, koja je to kasnije demantovaIa.

Do sada nijesu zabilježene bitnije aktivnosti novoformiranog instituta. U dijelu antirežimskih medija i javnosti već duže se spekuliše da je Popović kao prijatelj premijera Đukanovića, zapravo došao sa zadatkom da se medijski obračuna sa Đukanovićevim političkim protivnicima. U dijelu javnosti Popović se dovodi i u vezu sa uređivačkom politikom Pink televizije u Crnoj Gori, u čijim su informativnim emisijama često na tapetu pojedini opozicioni lideri i mediji.
XS
SM
MD
LG