Dostupni linkovi

Inauguriran Dmitrij Medvedev


Dimitrij Medvedev polaže zakletvu, 7. maj 2008.
Dimitrij Medvedev polaže zakletvu, 7. maj 2008.

Dmitrij Medvedev danas je inauguriran za trećeg predsjednika Rusije nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine. Ceremonija je u Kremlju održana pred 2.400 uzvanika. Sutra bi novi predsjednik trebao predložiti i novog premijera. Pouzdano se zna da će to biti Vladimir Putin.

Ceremonija inauguracije održana je u veličanstvenoj dvorani Svetog Andreja, u Kremlju. Trajala je vrlo kratko, ali se svojom pompeznošću mogla mjeriti s onim s francuskog dvora. Sve je počelo ulaskom svečane straže koja je unijela simbole predsjedničke vlasti. Muzika iz opere Život cara, arija pod nazivom Budi slavan.

Uz rusku zastavu, predsjedničku knjigu i primjerak ruskog ustava koji su uneseni su u dvoranu Dmitrij Medvedev je preuzeo vlast.

Četrdestdvogodišnji Medvedev pobijedio je velikom većinom na martovskim predsjedničkim izborima. Svečano proglašenje predsjednikom i polaganje zakletve vrhunac su njegovog naglog uspona iz anonimnosti.

Pompezna ceremonija izraz je novog samopouzdanja koje resursima bogata Rusija sada osjeća, i kojeg je, svi su saglasni probudio Vladimir Putin. Govoreći na primopredaji dužnosti, bivši agent KGB-a je zahvalio svima koji su se srčano borili s njim, koji su ga razumjeli i podržavali predhodnih osam godina, boreći se "za pravednu stvar"

S predajom državnih sibola Dmitriju Anatoljeviču Medvjedevu želim mu sreću i uspjeh u predsjednikovanju Ruskom Federacijom. Podržimo ga zajedno.

Liberalni ekonomist Medvedev obavljao je dužnost Putinovog prvog zamjenika premijera i predsjedavajućeg Gazproma - ruske moćne monopolske naftne kompanije.

Njegove veze s predsjednikom bile su, medjutim, mnogo dublje. Pravnik po struci, Medvedev je u 1990-im bio asistent na Državnom univerzitetu St. Petersburga kada je postao stručni konsultant gradonačelnika - Vladimira Putina.

Iako je Vladimir Putin (55) predao vlast, njegova centralna uloga na ceremoniji odražava, medjutim, njegovu ključnu ulogu u budućoj ruskoj politici. U svom je nastupnom obraćanju Medvedev, osim uobičajenih fraza o zalaganja za Rusiju i svakog čovjeka, rekao i sljedeće

Od sveg se srca zahvaljuje Vladimiru Vladimiroviću Putinu za njegovu osobnu podršku koju mi je davao. Nadam se da će se to nastaviti i u budućnosti.

Putin je najpopularniji ruski političar, što mu daje golemi utjecaj nad čovjekom koga je odredio za nasljednika.


Analitičari tvrde da će se partnerstvo izmedju dvojice prijatelja nastaviti, ali da će i dalje biti zagonetka ko ima stvarnu vlast u Kremlju.

XS
SM
MD
LG