Dostupni linkovi

Milatović i Đukanović na trosatnom sastanku oko primopredaje dužnosti


Jakov Milatović i Milo Đukanović
Jakov Milatović i Milo Đukanović

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i odlazeći predsjednik Milo Đukanović održali su u Podgorici 12. maja sastanak, kao dio procedure vezane za primopredaju predsjedničke dužnosti.

Milatović je nakon trosatnog sastanka kazao novinarima da će sledeće sedmice održati još jedan:

"Na taj način ćemo na civilizovan način pokazati demokratsku primopredaju vlasti".

On će 20. maja, u Skupštini Crne Gore, položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika.

Naime, Jakov Milatović je, kao kandidat vanparlamentarnog Pokreta Evropa sad, u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila, sa 60 procenata glasova, pobijedio aktuelnog šefa države i doskorašnjeg lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Đukanović je gotovo tri decenije bio na nekoj od državnih funkcija Crne Gore. Na parlamentarnim izborima 2020. godine njegova DPS je poražena i novu vlast formirala je koalicija proruskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA.

Potom su, nakon više od dvije decenije, izgubili i vlast u Podgorici a nakon poslednjeg poraza na predsjedničkim izborima u aprilu, Đukanović je podnio ostavku na mjesto šefa partije.

Inauguracija u Podgorici

Milatović će 20. maja, u Skupštini Crne Gore, položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika države.

To će biti prvi put od 1998. godine da inauguracija predsjednika bude van Cetinja i Vladinog doma, mjesta na kom se tradicionalno polaže predsjednička zakletva, pred poslanicima, predstavnicima diplomatskog kora i gostima.

Cetinje je Ustavom Crne Gore definisano kao Prijestonica, gdje se nalazi i rezidencija predsjednika države u kojoj, između ostalog, prima akreditive novoimenovanih ambasadora.

Zašto inauguracija neće biti na Cetinju?

Naime, u drugom krugu predsjedničkih izbora, koji su održani 2. aprila, oko 70 odsto građana Prijestonice Cetinje je podržalo kandidata Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, a oko 30 odsto Jakova Milatovića.

Tokom izborne kampanje, na Cetinju je oko pedesetak građana pokušalo da spriječi Milatovića da održi promotivni skup, a veći incident spriječili su policajci koji su odvojili demonstrante i Milatovićevo obezbjeđenje.

Povod za tadašnje nezadovoljstvo bila je i činjenica što je Jakov Milatović bio ministar u Vladi Zdravka Krivokapića koja je 5. septembra 2021. godine odobrila intervenciju policije nad demonstrantima na Cetinju koji su pokušali da spriječe ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinjskom manastiru.

U protestima je povrijeđeno više desetina demonstranata, a na grad su bačene ogromne količine suzavca.

XS
SM
MD
LG