Dostupni linkovi

In Memoriam: Van Cliburn, umjetnik koji je povezao Amerikance i Sovjete


Van Cliburn
Van Cliburn
Na vrhuncu hladnog rata pijanist Harvey Lavan Cliburn poznatiji kao Van Cliburn, u Moskvi je 1958., postao pobjednik prvog Međunarodnog natjecanja Čajkovski.

Van Cliburn je umro u srijedu u dobi od 78 godina u Teksasu. Svjetsku slavu stekao je sa samo 23 godine, kada je svirajući Klavirski koncert br 1 postao pobjednik natjecanja Čajkovski.

Njegova izvedba čuvenog Klavirskog koncerta bila je topla, romantična, sjajna, ocjenio je stručni žiri prije 53 godine.

Podjele između sovjetskih građana i Amerikanaca, bile su jedna priča, a nastup mladog pijaniste nešto drugo.



Cliburnova mladost, skromnost, i njegova izvedba osvojili su i publiku i žiri. I on sam bio je zadivljen atmosferom i žirijem koji je bio sastavljen od najvećih imena klasične glazbe u tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Govoreći na američkom javnom RTV servisu u 2008, na 50. obljetnicu događaja, Cliburn je isticao:

"Bilo je vrlo uzbudljivo, posebno za mene. U žiriju su bili Dmitrij Šostakovič, Emil Gilels, Sviatoslav Richter. Danas mislim da je bila privilegija biti s njima, oni su bili toliko stvarni i tako dobri ljudi."

Kako se natjecanje bližilo kraju, bilo je jasno da je Cliburn favorit. Toga je bila svjesna publika u Moskvi, ali i slušaoci diljem SSSR-a jer se natjecanje prenosilo putem radija.

Harvey Van Cliburn na takmičenju u Moskvi 1958.
Harvey Van Cliburn na takmičenju u Moskvi 1958.
Goulbat Toradze, profesor klasične glazbe i glazbeni kritičar u Tbilisiju, bio je u publici. On se prisjeća:

"Gledao sam ga kako svira. Na vrhuncu hladnog rata, bio je junak dana, heroj glazbe. Bio je to sjajan osjećaj."

Kad su suci najavili da je Cliburn pobijedio, ljubitelji glazbe su slavili bez obzira na tadašnje hladne odnose između Moskve i Washingtona.

Natjecanje je održano samo šest mjeseci nakon sovjetskog lansiranja Sputnika, te u vrijeme kada je sve samouvjereniji sovjetski lider Nikita Hruščov, istraživao ideju "mirnog suživota" sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Glazbena legenda kaže da je Hruščov osobno odobrio Cliburnovu pobjedu i tek tada mu je žiri dodjelio prvu nagradu.

U Americi je Cliburn dočekan kao istisnki pobjednik u hladnoratovskm sukobu. Po povratku u Sjedinjene Američke Države mladom pijanistu je priređena parada u New Yorku - čime do tada, a ni kasnije, ni jedan klasični glazbenik nije bio počašćen.

Euforija je kratko trajala, a ponovno je u prvi plan američko-sovjetskih odnosa došla utrka u naoružanju i ratovi. No, prijateljstva izgrađena na prvom Međunarodnom natjecanju Čajkovski nastavilo se graditi u svijetu klasične glazbe.

Cliburn je nešto kasnije snimio Klavirski koncert br 1 Čajkovskog s ruskim dirigentom Kirilom Kondrashinom. Njihov zajednički nastup rezultirao je prvim klasičnim albumom koji je na Zapadu prodat u preko milijun primjeraka.

Američki pijanist nastupao je u Sovjetskom Savezu više puta između 1960 i 1972. Međunarodno pijanističko natjecanje u njegovom rodnom gradu Fort Worth u Teksasu nosi njegovo ime.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, saopćenju u četvrtak izrazio je sućut povodom smrti velikog umjetnika.

"Rusija će zauvijek pamtiti Van Cliburna kao pravog prijatelja ruskog naroda", kaže se saopćenju Kremlja.


XS
SM
MD
LG