Dostupni linkovi

In memoriam: Odlazak glumca Richarda Attenborougha


Richard Attenborough
Richard Attenborough

Britanski glumac i redatelj, oskarovac, Richard Attenborough umro je 24. augusta u 90. godini života. Lord Attenborough bio je jedan od vodećih britanskih glumaca prije nego je postao uspješan filmski redatelj. U karijeri dugoj šest desetljeća pojavio se u filmovima poput „Brighton Rock“, trilera „Veliki bijeg“ i blocbustera „Jurassic Park“.

Kao redatelj možda je napoznatiji po filmu „Gandi“, za kojeg je dobio dva Oskara.

„Richard Attenborough mi je vjerovao dajući mi ulogu Gandija, i tim filmom je ostvario san dug dvadeset godina. Nedostajaće mi“, rekao je glumac Ben Kingsley na vijest o smrti velikog umjetnika.

Redatelj Steven Spielberg izjavio je da je Richard Attenborough u sve što je radio unosio ogromnu energiju i ljubav.

„Svijetu je poklonio emotivni ep o Gandiju, a ulogom dr Johna Hammonda u 'Jurassic Parku' vratio je u život dinosauruse“, rekao je Spielberg.

Attenborough je zadnjih godina živio u staračkom domu. Bio je u kolicima, jer je prije šest godina pao niz stepenice.

Insert iz filma „Brighton Rock“:

Glumica Mia Farrow na Twitteru je napisala: „Bio je najplemenitiji i najbolji čovjek s kojim sam imala privilegiju raditi.“

Direktorica britanskog Filmskog instituta Amanda Nevill smatra da je lord Attenborough bio rođeni komunikator, kako kroz filmove, tako i u osobnom životu. „Shvaćao je da je film sredstvo koje ima moć i koji može promijeniti svijet“, ocijenila je Nevill.

„Attenbourough je dao veliki doprinos filmskoj industriji i kao glumac i kao redatelj.Vjerovao je u socijalnu pravdu i Laburističku stranku, te je bio snažan zagovornik borbe protiv aparthejda“, saopćili su iz te stranke.

Bio je i doživotni predsjednik nogometnog kluba Chelsea. „Dao je veliki osobni doprinos klubu tokom više od sedam desetljeća. Uvijek je znao naći vremena za stvari koje je najviše volio, a jedna od njih je bila i Chelsea“, saopćili su iz kluba.

Zajedno sa bratom Davidom bio je jedno od najvećih imena britanskog filma i kazališta.

Rođen je u Cambridgu 1923, a na sceni se prvi put pojavio kao 12 godišnjak, da bi za 18 godina započeo profesionalnu glumačku karijeru koju je nastavio graditi i redateljskim pothvatima.

XS
SM
MD
LG