Dostupni linkovi

Uhapšen bivši pakistanski premijer Imran Kan, nemiri u zemlji


Žena stoji pored policijskog vozila kojeg su zapalili demonstranti, Karači, 9. maj 2023.
Žena stoji pored policijskog vozila kojeg su zapalili demonstranti, Karači, 9. maj 2023.

Bivši pakistanski premijer Imran Kan uhapšen je i odvučen iz suda u utorak gdje se pojavio da odgovori na optužbe o više slučajeva korupcije.

Njegovo hapšenje izazvalo je nasilne demonstracije njegovih pristalica u gotovo svim većim gradovima u zemlji.

Kan je smijenjen kada mu je izglasano nepovjerenje u aprilu 2022. godine, ali ostaje vodeća opoziciona figura.

Ovo hapšenje predstavlja najnoviji sukob u Pakistanu gdje su tokom godina bili hapšeni premijeri i intervenisala moćna vojska.

Imran Kan, 17. mart 2023.
Imran Kan, 17. mart 2023.

Kana su pripadnici bezbjednosti odveli iz Visokog suda u Islamabadu, ubacili ga u blindirano vozilo i odvezli, rekao je Favad Čodri visoki zvaničnik Kanove partije Pakistan Tehrek e Insaf.

Zvaničnik je osudio hapšenje 71-ogodišnjeg Kana, bivše kriket zvijezde, nazivajući ga "otmicom".

Izbio je okršaj između Kanovih pristalica i policije ispred suda. Neki od Kanovih advokata i pristalica povrijeđeni su u sukobima kao i nekoliko policajaca, rekao je Čodri.

Kanova stranka uložila je žalbu sudu, koji je tražio od policije izvještaj i objašnjenje za optužbe za njegovo hapšenje.

On je odveden u Ravalpindi blizu Islamabada na ispitivanje u prostorijama Nacionalnog biroa za odgovornost, navela je policija.

Kan je stigao u utorak u sud u Islamabadu iz obližnjeg Lahora gdje živi, da se suoči sa optužbama o korupciji.

Osudio je slučajeve protiv njega koji uključuju i optužbe za terorizam kao politički motivisan plan njegovog nasljednika premijera Šabaza Šarifa, navodeći da je njegova smjena bila ilegalna i da je to zapadna zavjera.

Kan je vodio kampanju protiv Šarifa i tražio prijevremene izbore.

Kada su se proširile vijesti o Kanovom hapšenju, oko 4.000 njegovih pristalica upalo je u zvaničnu rezidenciju jednog od glavnih komandanata u Lahoru, razbijajući prozore i vrata, uništavajući namještaj kada su sjeli u prostorije a vojska se povukla da bi izbjegla nasilje. Demonstranti su takođe palili policijska kola i blokirali glavne puteve.

Demonstranti su razbili glavnu ulaznu kapiju u generalštabu vojske u Ravalpindiju, gdje je vojska pokazala uzdržanost.

Nemiri na ulicama Karačija, 9. maj
Nemiri na ulicama Karačija, 9. maj

U lučkom gradu Karači policija je upotrebila pendreke i suzavac da rastjera stotine Kanovih pristalica koji su se okupili na jednom od glavnih puteva.

"Imran Kan je uhapšen zato što su ga tražili u slučaju korupcije", rekao je pakistanski ministar unutrašnjih poslova Rana Sanaulah Kan na konferenciji za novinare.

On je naveo da je Pakistan izgubio milione dolara dok je Kan bio na dužnosti zbog ilegalne nabavke zemlje jednog poslovnog tajkuna.

Imran Kan je došao na vlast 2018. poslije pobjede na parlamentarnim izborima i prvobitno je imao dobre odnose sa vojskom koji su se kasnije pogoršali.

XS
SM
MD
LG