Dostupni linkovi

Sto miliona evra od nelegalno stečene imovine


Sreten Jocić
Sreten Jocić
U prvim postupcima za oduzimanje imovine stečene kriminalom u Srbiji moguće je ostvariti dobit od stotinu miliona evra. Takvu procenu izneo je pomoćnik ministra pravde Slobodan Homen za dnevnik “Blic”.

Na listi onih koji bi mogli biti na udaru ovih postupaka navedeni su: članovi porodice Sreten Karić, zatim bivši funkcioner Jugoslovenske levice Milovan Bojić, pritvoreni Sreten Jocić poznatiji kao Joca Amsterdam i drugi. U Tužilaštvu napominju da niko neće biti pošteđen, ali u nekim krugovima ih kritikuju da postpuke vode po “političkom ključu”.

U prvom komentaru povom liste onih koji su već targetirani za oduzimanje imovine predsednica Antikorupcionaškog saveta Verica Barać tvrdi kako je očigledno da se oni koji će biti na udaru biraju po političkom ključu. Ona ponavlja da u najmanju ruku čudi to što Tužilaštvo ne pokazuje interes za neke od veoma aktuelnih i u medijima razotkrivenih afera.

Verica Barać
“One najkrupnije stvari, govorim samo o sistemskoj korupciji, skoro da nijedan nikada nije procesuiran! Ni Nacionalna štedionica, ni Sartid, ni C market, ni Luka Beograd… To ništa ne interesuje Tužilaštvo. Onda treba da se zapitamo zašto ih to ne interesuje, a interesuje ih nešto drugo? Treba takođe da znamo da, na primer, nije slučajno da je republički tužilac, vršilac dužnosti tolike godine, da on sam ne vidi to kao problem. Svako zna da onaj ko se nesigurno oseća na svom poslu, on, naravno, ne može nesmetano da radi.”

Angažovaće se i republički tužilac

U Republičkom tužilaštvu nisu želeli da odgovore na kritike Verice Barać. Portparol Tužilaštva Tomo Zorić kazao nam je da će proces oduzimanja imovine biti dugotrajan, da niko neće biti pošteđen i podvukao da će se u neke postupke lično uključiti v.d. republičkog tužioca Slobodan Radovanović.

„I on zapravo time želi da pruži svoj doprinos oduzimanju imovine. Njegova jasna teza i strategija može se sažeti u dve rečenice. Prva da tužioci treba da vode istragu kada se počne primenjivati novi zakoni o krivičnom postupku, ovo što sada rade istražne sudije. Druga platforma njegove strategije je oduzimanje imovine u svim tužilaštvima na teritoriji Srbije. Znači nije poenta da radi samo Specijalno tužilaštvo koje je pokrenulo finansijske istrage i Okružno tužilaštvo u Beogradu, nego da to čine sva tužilaštva gde god ima elemenata za oduzimanje imovine.“


Na udaru novog zakona, već do kraja septembra su između ostalih: bivši funkcioner partije Mirjane Marković, Milovan Bojić koji se sumnjiči da je nezakonito stečenu dobit iskoristio za kupovinu klinike „Ostrog“ koju trenutno vodi. Zatim Sreten Jocić, osumnjičen za navođenje na ubistvo, poznat po svojoj kriminalnoj prošlosti i u Evropi, a trenutno je u pritvoru i pod istragom zbog ubistva Ive Pukanića i Nike Franića. Sumnja se da je vlasnik popularnog beogradskog kluba „Magacin“, a ukoliko se to i dokaže verovatno će mu objekat biti oduzet.

Takođe, vodi se postupak i za oduzimanje devet nekretnina od porodice bivšeg direktora Elektro distribucije Branislava Uskokovića. Njegov advokat Slobodan Ružić:

„Zakonom je propisano da je ovaj postupak koji se vodi po tom zakonu tajna. Kakva tajna kad svi pišu o tome? I protiv kojih lica i koja imovina će da bude oduzimana? Praktično se vrši pritisak na onog ko to vodi da tu imovinu i oduzme.“

RFE: Pominje se da će Vašem klijentu biti oduzeto devet stanova koji su u vlasništvu njegove porodice?

„E ako ćete mi verovati, niti on zna, a ja još manje, iako bi kao njegov branilac morao, mi ne znamo da se vodi, niti protiv koga se vodi, ni protiv koliko nepokretnosti se vodi postupak. O tome ne mogu ništa da vam kažem.“

RFE: Da li on ima u svom vlasništvu devet stanova?

„Nema on u svom vlasništvu devet stanova, ali složićete se da ne mogu da pričam o njegovoj imovini. Ja sam njegov branilac.“

Karići bez komentara


Bogoljub Karić
Sreten Karić, jedan od braće Karić, takođe je označen kao onaj kome bi imovina mogla biti oduzeta. Iz Pokreta „Snaga Srbije“ stranke Bogoljuba Karića, portparolka Jadranka Tasić posebno ukazuje da saznanja očigledno dolaze od zvaničnika Ministarstva pravde Slobodana Homena, te da su objavljena pre nego što je bilo kome poznato da postoji tužba:

„Ne želim da komentarišem izjavu državnog sekretara u slučaju porodice Karić protiv koje, prema mojim dosadasnjim saznanjima, nije ni podignuta optužnica. Naročito mi nikada nije bila namera da svojim javnim nastupima utičem na rad istražnih i sudskih organa“, kaže Tasićeva i napominje:

„Kategorična sam u stavu da to ne treba da radi ni državni sekretar Ministarstva pravde, jer tako vrši direktan pritisak na sudije koji moraju da sude po zakonu, a ne na osnovu tračeva visokih vladinih činovnika koji kada nemaju gde, plasiraju u žutoj štampi.“


Takođe, na vrhu liste su i osumnjičeni za najteži kriminal. Tu su Novopazaraci Safeta Cucka i njegova supruga Nadice Stojković, kao i Darko Erceg označen kao vođa grupe trgovaca drogom. Sve ukupno pominje se 384 postupaka. Za Vericu Barać neki ključni i dalje izostaju:

„Privatizaciju ili kupovinu akcija velikih firmi su izvršile takozvane fantomske školjka firme koje uopšte nisu imale novca. Neverovatno je da Tužilaštvo to uopšte ne interesuje. Očigledno je da ih interesuju određeni ljudi, a određeni ljudi mogu potpuno u nezakonitim postupcima, bez novca, da kupuju velike firme po Srbiji.“


U Tužilaštvu, pak, odgovoravaju da je otvorena priča koja će dugo trajati. Tomo Zorić:

„Sam podatak o broju istraga koje su otvorene, kao i da se za sada radi o oko sto miliona evra imovinske vrednosti, to je nešto što je obećavajuće.“

Podsećamo, u do sada vođenim postupcima trajno su oduzete četiri nekretnine, dok su privremeno oduzete kuće Milorada Ulemeka Legije i Darka Ercega.
XS
SM
MD
LG