Dostupni linkovi

Makedonija: Imigranti iz Sirije i Iraka čekaju deportaciju


Ilustrativna fotografija

Makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova je pokrenulo postupak za vraćanje ilegalnih migranata u Grčku, jer, kako kažu, postoje tačne informacije da su iz ove zemlje ušli u Makedoniju. Deo od ukupno preko 100 migranata iz Sirije i Iraka, koji su u ponedeljak otkriveni u teretnom vozu u Velesu, posedovalo je dovoljno dokaza i predmeta o tome odakle su ušli u zemlju, a sa ostalima se još radi, saopštili su iz policije.

“Biće deportovani u skladu sa dogovorima o readmisiji, u susednu Republiku Grčku. Što se tiče ostalih, za njih će teći procedura, tako da se ne može generalizovati da li bi neko od njih eventualno tražio azil ili kako bi se odvijao postupak do kraja”, kaže portparol ministarstva Ivo Kotevski.

Prema saznanjima do kojih su došli u policiji, ilegalni migranti su došli iz Sirije preko Turske i Grčke, za šta su posrednicima platili po tri hiljade i 200 evra, a da bi došli iz Grčke u Srbiju, bilo im je zatraženo još po 600 do 800 evra. Osim velike grupe od preko 100, kasnije je otkriveno još devet migranata u putničkom vozu koji je iz Đevđelije išao za Skoplje.

Ovi migranti iz Sirije i Iraka ne predstavljaju direktnu pretnju po bezbednost u zemlji, kaže profesor Metodi Hadži- Janev. Radi se o izbeglicama koje su iz ekonomsko-socijalnih razloga napustile svoje zemlje i njihov cilj nije Makedonija, već zemlje iz zapadne Evrope, dodaje on.

“Oni nemaju nameru da ostanu ovde definitivno, njihov cilj je zapadna Evropa, a Makedoniju koriste ili kao tranzit ukoliko uspeju, a u suprotnom, mogli bi da ostanu i ovde, jer postoji izvesna grupa ljudi sirijskog i arapskog porekla koji žive tu.”

Hadži - Janev ipak dodaje da nije isključena mogućnost da u ovakvim grupama ima infiltrirano pojedinaca sa radikalnim shvatanjima. On objašnjava da oni koji ostanu u Makedoniji, a ne uspeju da se integrišu u društvo, postaju potencijalna opasnost za našu zemlju

“S obzirom na to da će se teško snaći u društvu, veoma često mogu biti predmet stigmatizovanja ili da završe u takozvanim ‘nerazvijenim paketima’, gde bi kasnije mogli biti problematični.”

Od januara ove godine u prihvatnom centru za ilegalne migrante je prošlo 364 ljudi. Najviše od njih, 66 su iz Sirije, a 37 su iz Iraka. U ovom centru oni mogu ostati najviše 12 meseci. Neki se vraćaju u matičnu državu, a često u skladu sa dogovorima o readmisiji, oni se isporučuju u Srbiju i Grčku, odakle su došli. Deo njih traže azil u Makedoniju, a dok traje taj postupak, prebacuju se u prihvatilištu za azilante.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG