Dostupni linkovi

Ko koči imenovanje šefa policije Crne Gore


Božidar Vuksanović
Božidar Vuksanović
Crna Gora preko dvije godine nema zakonski izabranog direktora policije, iako to mjesto trenutno pokriva Božidar Vuksanović. Upravo je njegovo naimenovanje za vršioca dužnosti direktora Uprave policije dva puta kao nezakonito oborio Upravni sud Crne Gore. Pravnici i opozicija smatraju da to što sud dva puta obara vladinu odluku govori o nepostojanju vladavine prava kao i da je u pozadini svega politika, odnosno borba unutar vladajućih DPS i SDP za kontrolu nad policijom i sektorom unutrašnjih poslova.

Za vršioca dužnosti crnogorske policije Božidara Vuksanovića je vlada naimenovala u decembru prošle godine, no Upravni sud je u aprilu ove godine, po tužbi opozicione SNP poništio njegovo naimenovanje da bi Vlada odmah po objavljivanju odluke suda Vuksanovića ponovo predložila na istu funkciju. SNP je ponovo podnijela tužbu zbog, kako su naveli, kršenja procedure i propisa, a Upravni sud ponovo poništio odluku Vlade uz zajključak da je nezakonita.

Iz Upravnog suda je objašnjeno da crnogorsko zakonodavstvo više ne dozvoljava da neko bude postavljen na funkciju vršioca dužnosti direktora policije jer direktor mora biti izabran u punom kapacitetu kao i da nije jasno da li je Uprava policije pod okriljem MUP- a ili je samostalan organ.

U prvom reagovanju na odluku Upravnog suda premijer Igor Lukšić je izjavio da su načinjene manje proceduralne omaške koje treba otkloniti što prije.

"U svakom slučaju mislim da bi bilo najbolje rješenje da ministar unutrašnjih poslova predloži gospodina Vuksanovića za direktora policije u punom kapacitetu i da to pitanje adaktiramo. U međuvremenu, nadam se da ćemo otkloniti sve dileme koje se tiču te procedure", istakao je Lukšić.

Profesor Đorđe Blažić za RSE kaže da je u konkretnom slučaju Vlada pokazala da je poštovanje i vladavina prava ne zanimaju i da je motiv svjesnog kršenja zakona čisto politički.

"Prosto je nevjerovatno da vlada dva puta pravi istu grešku. Ali to nije sigurno nenamjerno, nego je vrlo namjerno. To meni pokazuje vrlo jasno dvije stvari – jedan izuzetno nizak nivo vladavine prava u Crnoj Gori kada jedna institucija kao što je Uprava policije ne može za više od skoro dvije godine dana da dobije direktora. To pokazuje da ovdje na žalost nijesu važne institucije sistema već je bitna politička trgovina, odnosno ličnost koja će doći iz ove ili one partije”, kaže Blažić.

Predrag Bulatović iz SNP koja je oba puta podnijela tužbu zbog naimenovanja Božidara Vuksanovića kaže da je za njih odluka Upravnog suda bila očekivana jer Vlada radi nezakonito i vlada golom silom što se potvrdilo i na primjeru izbora vršioca dužnosti šefa crnogorske policije

Predrag Bulatović
Predrag Bulatović
“Prvi put kada je krajem decembra vlada donijela odluku pravdala se kratkoćom vremena. Recimo da im se tada moglo povjerovati ali ipak nije. Danas, pola godine kasnije oni su donijeli još jednu takvu odluku i možemo reći da vlada radi nezakonito, obmanjuje i vlada golom silom”, kazao je.

Iz manje članice vladajuće crnogorske koalicije – SDP poručuju da kabinet Igora Lukšića mora da iznađe rješenje za funkciju direktora policije u skladu sa zakonom i procedurom.

“Vlada treba da ispravi grešku i da shodno onim što je odluka suda da na adekvatan način reaguje na tu presudu i da u skladu sa zakonom, onako kako je to preporučio sud dalje rješava kadrovska pitanja u organu policije”, kaže Raško Konjević.

Vlada bi prema najnovijoj presudi Upravnog suda morala da ispoštuje proceduru prema kojoj je dužna da izabere direktora policije iz DPS tek nakon što ga predloži Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović iz SDP-a nakon čega bi trebalo da bude zatraženo mišljenje Skupštine Crne Gore.

No tu, kako kaže Predrag Bulatović dolazimo do suštine problema - do političkog obračuna u vladajućoj koaliciji oko prevlasti nad sektorom policije i unutrašnjih poslova

“To je veliki spor, otvoreni politički sukob i rat između DPS i SDP a u sektoru policije i MUP-a i oni su spremni da ga rješavaju na otvorenoj sceni, nezakonito i golom silom što treba da zebrine svakoga u ovoj zemlji. Prekršili su dva zakona, Zakon o policiji i parlamentarnom nadzoru i iz mog ugla prešli su sve granice i mora se uočiti da je farsično to što se dva puta ruši odluka vlade”, kaže Bulatović.

Žestoke varnice između dvije vladajuće partije oko policije i toga ko će da je kontroliše počele su onoga trenutka kada je postalo jasno da DPS neće u Skupštini podržati Zakon o unutrašnjim poslovima po kojem bi direktor policije iz DPS polagao račune direktno Brajoviću, koji je ministar iz SDP.
XS
SM
MD
LG