Dostupni linkovi

Ima li na Balkanu života mimo politike


Sa protesta ženskih organizacija protiv nesposobne vlasti, Sarajevo, novembar 2011.
Otvorite li internet stranice bilo kojeg informativnog portala na Balkanu shvatićete koliko nas je politika uzela pod svoje.

Devedeset posto tema o kojima se govori, ili koje su najkomentiranije u forumima, političke su. Kako u takvim uvjetima izgleda normalan život?

Kultura, obrazovanje, ekonomija, zdravstvo, samo su neke od oblasti u Bosni i Hercegovini kojima politika direktno utiče na život građana.

Posao se najlakše dobija ako je osoba član političke partije, ili je na bilo koji način povezana sa stranačkim dužnosnicima, piše Dženana Karabegović u tekstu Politika vlada svim sferama društva.

U Crnoj Gori se može uspješno poslovati ako niste bliski političkim partijama, ali tada ide mnogo teže.

Takođe, bez partijske knjižice, kažu, teško je naći posao. A na Birou rada je više od 4.000 ljudi sa fakultetskom diplomom, navodi u tekstu Nema posla bez partijske knjižice Lela Šćepanović.

I u Hrvatskoj se do posla teško dolazi, pogotovo sa diplomom. Cijela je generacija nakon fakulteta zapela', kao u nekom zamrznutom filmskom kadru, piše Ankica Barbir Mladinović u tekstu Nezaposlenost postala opasna po život.

U Srbiji, dok društvo tone u siromaštvo, politička elita u predizborno vrijeme, stvara virtuelnu sliku društva u usponu - grade se mostovi, otvaraju se fabrike, putevi, stižu strane kompanije.

A političari ne dižu glavu od posla u odbrani ugroženog srpstva, ocjenjuje Branka Mihajlović u tekstu Dok političari 'srbuju', građani životare.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG