Dostupni linkovi

Ima li crnogorskog nacionalizma u Crnoj Gori


Filip Vujanović
Filip Vujanović
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović će se svim sredstvima boriti protiv crnogorskog ekstremnog nacionalizma, poručio je u intervjuu datom televiziji Vijesti. Vujanović je decidno saopštio da takva pojava postoji u Crnoj Gori i da je sam meta napada crnogorskih šovinista i pri tom pomenuo nedavnu takozvanu tajnu večeru koju su organizovali lideri vladajuće koalicije:

"Dakle, crnogorski ekstremni nacionalizam je nešto čemu se do srži protivim. Šta god budem mogao u svojoj energiji da upotrijebim, upotrijebiću protiv crnogorskog ekstremnog nacionalizma čiji je autor, čiji je tvorac i koga neki još uvjek slijede Sekula Drljević.“

Vujanović je dodao da ga napadi crnogorskih šovinista motivišu za borbu protiv te pojave:

„Znači, dobro me drži ta kondicija i malo me ipak stimulišu, ohrabruju i drže snažnijim na nogama oni koji me napadaju. Sve više osjećam da sve više slabe i sve više osjećam da savlađujući crnogorski nacionalizam i šovinizam radim pravu stvar za građansku Crnu Goru.“
"Sve više osjećam da sve više slabe i sve više osjećam da savlađujući crnogorski nacionalizam i šovinizam radim pravu stvar za građansku Crnu Goru“, rekao je Vujanović.

U Demokratskoj partiji socijalista nisu željeli da komentarišu Vujanovićev stav o postojanju crnogorskog šovinizma, ali je poslanik Obrad Mišo Stanišić rekao za naš radio da je u Crnoj Gori dominantan srpski nacionalizam.

"Prije svega ja ne bih želio da komentarišem izjavu predsjednika moje države i potpredsjednika moje partije gospodina Vujanovića kojega ja cijenim. Mislim da je on iznio svoj lični stav kada je to rekao. Ja mislim da u svakoj državi postoje nacionalizmi negdje manji negdje veći. Ali ono što mislim jeste da u Crnoj Gori najmanje postoji crnogorski nacionalizam i da je mnogo više drugih nacionalizama. Ja bih prije svega rekao da je u Crnoj Gori dominantan srpski nacionalizam. Ja iznosim sada moj lični stav“, naveo je Stanišić.

Sa tvrdnjom Vujanovića o postojanju crnogorskog nacionalizma slažu se u Novoj srpskoj demokratiji koja to isto tvrdi od referenduma do danas. Potpredsjednik stranke Goran Danilović kaže da je dobro što je to saopšteno javno i to sa mjesta najvišeg državnog zvaničnika, naglašavajući da do sada niko nije primjetio da se crnogorski ekstremizam javio nakon referenduma:

"Dobro je da se to konačno saopštilo javno i dobro je da smo dobili informaciju, odnosno da smo čuli od gospodina Vujanovića da se on protiv toga bori. Mislim da, dok ne pobijede umjerene struje, ako tako mogu reći, umjerene opcije, na svim stranama, nećemo izgraditi slobodno i demokratsko društvo.“

Sve zajednice imaju pojedince

Iako je vidio da predsjednik Vujanović potencira postojanje crnogorskog nacionalizma i šovinizma, profesor Šerbo Rastoder nije kako kaže shvatio šta on pod tim podrazumjeva. Na pitanje da li prepoznaje postojanje crnogorskog šovinizma i da li su manjinski narodi njime ugroženi, profesor Rastoder kaže:

Šerbo Rastoder
Šerbo Rastoder
"Kao pripadnik manjinskog naroda ne prepoznajem, ali to što ga ja ne prepoznajem to ne znači da ne postoji. Mislim da bi morali predsjednika pitati koje su to manifestacije tog ekstremnog crnogorskog nacionalizma i da li se on prepoznaje u svakodenevnom političkom životu. Bojim se da je taj politički govor bio usmjeren ka nekim njegovim političkim protivnicima, koji zagovaraju ili se prepoznaju kao branioci crnogorskog identiteta. U tom smislu ne bih mogao da sada ustvrdim na šta je konkretno gospodin predsjednik mislio.“

Politikolog iz Ulcinja Dritan Abazović ocjenjuje da sve nacionalne zajednice u Crnoj Gori imaju pojedince koji zastupaju ekstremne teze te da nemaju veći uticaj na kreiranje javnog mnjenja. On kaže da su ekstremisti dobra poluga aktuelnoj vlasti u očuvanju pozicija jer se dvadeset godina provlače razne podjele.

"Da li u Crnoj Gori crnogorski nacionalisti ugrožavaju manjinske narode i poziciju drugih naroda, nebitno da li su oni manjinski? Ja smatram
"To što ne želimo baš svi da pridržavamo sakoe Borisu Tadiću... nikako se ne može podvesti pod crnogorski nacionalizam i šovinizam", kaže Borislav Banović.
da bilo kakvo postojanje nacionalizama koje može da se manifestuje kroz razne oblike pa i šovinizma, a koji nijesu direktno vezani za očuvanje identiteta i onoga što je postojanost jednog naroda je loše. I mislim da takve snage u Crnoj Gori postoje međutim nijesam siguran da li one imaju neki baš pretjerani značaj“, kaže Dritan Abazović.

U Socijaldemokratskoj partiji smatraju da je izjava predsjednika Vujanovića neodgovorna. Borislav Banović je za krupne ocjene, očekivao od predsjednika krupne argumente:

"Pretpostavljam da on slijedi tok jednog drugog nacionalizma po kome, sve što ima pridjev crnogorsko, unaprijed je označeno kao crnogorski nacionalizam i šovinizam. To što ne želimo baš svi da pridržavamo sakoe Borisu Tadiću i da na taj način imamo odnos prema drugima, posebno u ovom slučaju prema srpskoj političkoj svijesti i političkom odnosu prema Crnoj Gori, to je druga stvar i nikako se ne može podvesti pod crnogorski nacionalizam i šovinizam. Vrlo je neodgovorno i čini mi se da je odraz nekih drugih problema na političkoj sceni u Crnoj Gori, a ne ovog koji se želi nametnuti – da je Crna Gora sada pod pritiskom crnogorskog nacionalizma.“
XS
SM
MD
LG