Dostupni linkovi

Ima li života na Europi?


Europa, jupiterov mjesec
Europa, jupiterov mjesec
Teleskop Hubble snimio je vodenu paru iznad južnog pola Jupiterova mjeseca Europe te su znanstvenici dobili prvi snažni dokaz erupcije vodenih gejzira sa satelita.

Europa je inače jedan od najboljih kandidata u potrazi za životom, a sve ukazuje da se ispod njezine ledene površine kriju oceani. Potvrdi li se da su ovo vodeni gejziri, to bi potaknulo nade da se do oceana na Europi može doći i s površine.

NASA navodi da znanstvenici nisu još sigurni da je ova vodena para produkt gejzira, ali kažu da je to najvjerojatnije objašnjenje.

"To znači da će buduća istraživanja moći direktno istraživati kemijski sastav okoliša Europe koji je potencijalno pogodan za život, bez bušenja kroz slojeve leda", kaže Lorenz Roth, jedan od autora studije.

James Green iz NASA-e za BBC je rekao kako je ovo iznimno uzbudljivo te da možda čak i na površini Europe ima organskih spojeva koji dolaze iz oceana.

U objašnjenju proučavanja atmosfere Europe, NASA navodi kako je Hubble otkrio očite tragove koji su produkt molekula vode koje se raspadaju.
"Gurnuli smo Hubble do njegovih granica kako bi otkrili ove slabe emisije", rekao je Joachim Saur sa sveučilišta u Kölnu.

Znanstvenici su dosad otkrili da su ovi 'gejziri' aktivni kada je Europa na najvećoj udaljenosti od Jupitera, odnosno da su vjerojatno zatvoreni pod utjecajem gravitacije kada je mjesec blizu planeta.

Vodena para zbog temperature od -40 stupnjeva uglavnom ne odlazi u svemir već se vraća na površinu, nakon što dosegne maksimalnih 201 kilometar visine.
XS
SM
MD
LG