Dostupni linkovi

Ima li kraja postizbornoj političkoj krizi


Grad Podgorica
Grad Podgorica

Da li je moguće očekivati rasplet političke krize i agonije koja u Crnoj Gori traje više od tri mjeseca, koliko je prošlo od održavanja lokalnih izbora u više opština i glavnom gradu?

Velizar Kaluđerović iz Socijalističke narodne partije u izjavi za naš radio kaže da su brojne posljedice političke blokade koja traje više od devedeset dana.

“Prošlo je više od tri mjeseca od lokalnih izbora u Podgorici i još nekim opštinama gdje živi gotovo polovina ukupne populacije. Uprkos tome u tim opštinama nemamo lokalnu vlast, a to znači da je blokirano donošenje ključnih odluka iz nadležnosti skupština opština, skupštine glavnog grada, a dodatno je vršenje izvršne funkcije u glavnom gradu u nezakonitom vd stanju. Nema opravdanog razloga što SDP, koji je ključni uzročnik ovakvog stanja, ne donosi odluku. Dakle, dovoljno je da SDP ispoštuje sopstvene izborne poruke, a one su ključno opredijeljivale potrebu demokratskih promjena u Podgorici, i potrebu da se pogledaju svi papiri za one poslove za koje se osnovano sumnja da iza njih stoji organizovani criminal i šteta po društvo koja se mjeri desetinama miliona eura”, ocjenjuje Kaluđerović.

Politički analitičar Zlatko Vujović vjeruje da bi se rasplet situacije mogao očekivati u toku spetmebra.

“S obzirom na to da ulazimo u period u kome se mora konstituisati vlast, ili će doći do uvodjenja prinudne uprave, za očekivati je da se neki rasplet može nazrijeti. Naravno, taj rasplet prije svega zavisi od odnosa snaga u SDP-u, I da li će ova partija ostati na pozicijama pasivnosti u odnosu na kolaiciju sa DPS-om, ili se može očekivati, pošto nema podrške za aranžman sa opozicionim partijama, da se krene u pravljenje koalicije sa DPS-om. Vjerujem da će u narednih 15-20 dana javnost dobiti odgovor na ovo pitanje”, konstatuje Vujović.

Velizar Kaluđerović podsjeća da su SNP i Demokratski front na prvom sastanku sa predstavnicima koalicije Evropsko lice Podgorice, koju su činili Socijaldemokratska partija i Pozitivna Crna Gora, tom savezu ponudili sve, ali da ni to nije pomoglo…

“Ukoliko SDP nakon svega, umjesto da uzme ono što opozicija nudi – sve, opredijeli se da bude politički privjesak DPS-u, to će značiti da je na takvu odluku, u koju ja još uvijek ne vjerujem, makar ličio na političkog naivca… Ali ako do takve odluke dođe, onda će to značiti da donošenje takvih odluka SDP-a ključno opredjeljuje političko podzemlje”, naglašava Kaluđerović.

Zlatko Vujović kaže da kada je riječ o SDP-u vjeruje u sledeći scenario:

“S obzirom na veoma tešku situaciju u kojoj se nalazi SDP u ovom trenutku, odnosno u kojoj bi se našla u slučaju raspisivanja izbora, realnije je da ova partija pokuša naći spas iz ove pozicije u formiranju koalicije sa onom strankom za koju je većina u organima SDP-a. Gospodin Krivokapić i pored kreiranih aranžmana sa opozicijom nije uspio da za to obezbijedi podršku unutar partije. Ono što bi moglo da se desi, ukoliko ipak ne bude bilo moguće napraviti koaliciju sa DPS-om, jeste da se prolongira ovakvo stanje do uvođenja prinudne uprave, ali bi to bio poklon DPS-u, jer bi ta stranka sa pozicija faktičkog vršenja vlasti ušla u izborni proces i moguće, s obzirom na greške SDP-a, došla I do apsolutne većine”, smatra Vujović.

Nakon izbora održanih 25. maja stranke su ušle u iscrpne pregovore koji su neuspješno okončani, zahvaljujući i raspadu koalicije Evropsko lice Podgorice koja je osvojila poziciju tasa na vagi.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG