Dostupni linkovi

Nema groblja za ateiste


Moj otac nije želeo sahranjivanje uz sveštenika, a o krstu na spomeniku da ne pričam: Nelica Grujić
Moj otac nije želeo sahranjivanje uz sveštenika, a o krstu na spomeniku da ne pričam: Nelica Grujić

Nadgrobna ploča u obliku piramide pokojnog Timotija Vasovića iz Novog Pazara, zakletog komuniste i ateiste, koji je preminuo prošle godine u maju, već mesecima leži na ledini pravoslavnog groblja kod Petrove crkve, jer oblikom ne odgovara nijednom od pet predloženih tipova u obliku krsta koje je propisala Crkvena opština za to groblje.

Njegova ćerka Nelica Grujić, koja mesecima pokušava ocu da podigne spomenik bez krsta i drugih verskih obeležja, najavljuje, ako treba, ako ni jedna pravosudna institucija u Srbiji ne presudu u njenu korist, obratiće se i Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Sa Nelicom razgovaramo pored grobnice njenog oca, na jedinom groblju u gradskom delu Novog Pazara na kojem se sahranjuju pravoslavci. Ova žena lavovski pokušava da ispuni amanet oca i da mu postavi spomenik bez krsta.

Ispričala nam je da njena agonija traje od septembra prošle godine, tokom koje su iz JKP “Gradska čistoća“, koje gazduje grobljem, poslali u Srpsku pravoslavnu crkvu, iz crkve u lokalnu samoupravu, a ovi opet vratili u “Gradsku čistoću“.

"Već godinu dana me šetaju. Gradska vlast mi je dala rešenje da sam u pravu, a posle toga dobijam rešenje u kojem kažu da je crkva u pravu. Zakon mora da bude jasan, jedan za sve, ne može da bude da sam jednom ja u pravu, a drugi put oni. Moj otac nije želeo sahranjivanje uz sveštenika, a o krstu na spomeniku da ne pričam. Ja hoću želju mog oca da ispunim i to je problem koji lokalna samouprava mora da reši sa Gradskom čistoćom. Ovde ne može da se upliće crkva, ona nije jača od države, to nema nigde, a to crkva u Srbiji pokušava da bude, a ja ću ovaj slučaj da guram ako treba i do Strazbura", priča Nelica za RSE.

Nepoželjan spomenik
Nepoželjan spomenik

Gradsko veće Novog Pazara prvobitno je usvojilo njenu žalbu, tvrdeći da je prekršen Ustav time što joj nije dozvoljeno da postavi spomenik, ali se na tu odluku žalila Srpska pravoslavna crkva, pa je Veće krajem juna preinačilo svoju odluku i uvažilo žalbu crkve.

Kucala je Nelica i na vrata mnogih ustanova u zemlji, a nedavno se o njenom slučaju oglasila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je donela mišljenje da je “Gradska čistoća” diskriminisala na osnovu verskog ubeđenja člana njene porodice.

“Preporučuje se JKP ‘Gradska čistoća’ da uputi pisano izvinjenje N.G. zbog diskriminatornog postupanja prema njoj i omogući joj da postavi nadgrobni spomenik u skladu sa verskim ubeđenjima njenog pokojnog oca”, navodi se u mišljenju poverenice.

Nelica očekuje sudsku presudu u svoju korist, jer je Upravnom sudu tužila Gradsku upravu, a ishod ovog spora biće obavezujući i za Gradsku čistoću, koja se ugovorom sa Srpskom pravoslavnom crkvom od pre četiri godine našla u situaciji sa kojom se, kako kaže direktor Emin Omerović za RSE, prvi put našla.

“Ovo je prvi ovakav slučaj, jer je groblje na Šestovu prebukirano i zatvoreno, a vlasnik novog groblja je Srpska pravoslavna crkva. Sudska presuda koja bude doneta biće obavezujuća kako za crkvu, tako i za nas, koji smo potpisali ugovor. Tom presudom će sve dileme biti rešene, a u ovom slučaju spor je isključivo izmedju crkve i Nelice Grujić, a mi ne smemo da kršimo ugovorne obaveze“, rekao je Omerović.

On kaže da mišljenje poverenice za zaštitu ravnopravnosti nije obavezujuće, kao i da na seoskom području na teritoriji grada Novog Pazara postoji još oko 30 pravoslavnih groblja.

Nelica ističe da je njena porodica tek nakon sahrane čula informaciju da se na ovom groblju postavljaju samo odredjeni tipovi spomenika, koji su čak hiljadu evra skuplji od ovog koji su oni uradili.

“Trebali su da ponude makar jedan spomenik bez krsta, jer ovde ima mešovitih brakova i ovo ne sme da se radi ovako. Slučajeva poput mog ima dosta u Novom Pazaru, ali na žalost svi odustaju čim počnu da ih šetaju iz ustanove u ustanovu…“, smatra Nelica.

Medjutim, protojerej stavrofor Tomislav Milenković kaže za RSE da je groblje kod Petrove crkve pravoslavno, a ne građansko, poput starog Šestovskog ili groblja Orlovača u Beogradu, te da bi lokalna samouprava trebalo da razmotri ideju o otvaranju groblja na kojem bi se sahranjivali ateisti i pripadnici svih vera i nacija.

Crkva gradu besplatno dodelila parcelu za groblje pod uslovom da spomenici budu određenih tipova i da svi imaju krst: Tomislav Milenković
Crkva gradu besplatno dodelila parcelu za groblje pod uslovom da spomenici budu određenih tipova i da svi imaju krst: Tomislav Milenković

On tvrdi da ovde nema diskriminacije, već da je crkva gradu besplatno dodelila parcelu za ovo groblje, pod uslovom da spomenici budu odredjenih tipova i da svi imaju krst, kao najzanačajnije pravoslavno obeležje.

“Kopija tog ugovora, kao i tipovi nadgrobnih spomenika blagovremeno su istaknuti na oglasnoj tabli na novom groblju i svako ko želi da postavi spomenik se obavesti kako to treba da bude. Sa tim su bili upoznati i potomci pokojnog Timotija Vasovića, koji je sahranjen bez verskog obreda i to je njihovo pravo u koje se niko ne meša. Mi smo im ponudili i kompromisno rešenje da postave samo horizontalnu ploču, sa imenom i prezimenom pokojnika, godinom rodjenja i godinom smrti. Medjutim, oni to nisu prihvatili i posle toga je nastao ovaj postupak žalbi Gradskom veću i Odeljenju za komunalne poslove“, priča Milenković.

I dok obe strane tvrde da su u pravu, mnogi ateisti i ljudi koji ne žele verska obeležja na nadgrobnom spomeniku u ovom gradu očekuju ishod Nelicine borbe, koju ostavljamo pored očeve grobnice odlučnu da ispuni njegov amanet.

“Ne može crkva da uslovljava ljude koji neće krst da ga postave. Da postoji drugo pravoslavno groblje u gradu mogli bi, a ovako ne mogu. Šta ja sada da radim, gde da sahranim oca, na put, na njivu? Ovo ovako prosto ne može da bude…“, ovim rečima nas prati Nelica sa groblja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG