Dostupni linkovi

Ima li granica u kampanji: Od nadrealnog do bizarnog


Insert iz promotivnog videa Srpske napredne Stranke koji podseća na video firme Krajsler sa američkim glumcem Klintom Istvudom
Insert iz promotivnog videa Srpske napredne Stranke koji podseća na video firme Krajsler sa američkim glumcem Klintom Istvudom

Koliko daleko su spremni da idu? Mnogi se to pitaju u jeku kampanje za predstojeće izbore u Srbiji, a podstaknuti nizom primera kojima političari prelaze i granice bizarnog. Od lažiranja potpisa za podršku izbornih lista, preko pretvaranja reklame za automobile u predizbornu poruku, pa sve do promene i ličnog imena za ljubav kampanje. Izgleda da je za učesnike u izbornoj trci malo toga previše…

Šta povezuje Jedinstvenu rusku stranku, jedan kompjuterski štampač, pevačicu Maju Nikolić i Republikansku partiju? Samo sumnja Republičke izborne komisije da su umešani u falsifikovanje potpisa za rusku listu.

Da nije krivično delo bilo bi komično i sve bi izgledalo samo kao naivna fikcija.

"Čak ne liči ni na nekakav petparački film. U njima se ipak donekle trude da postoji neki scenario i kakva takva radnja. Ovo je više improvizacija nekog apsurdističkog tipa. Nadrealnog potpuno, gde je sve nebitno. Više mi liči na neku apstraktnu umetnost", kaže za RSE Viktor Marković, novinar satiričnog sajta Njuz.net.

Lista neobičnih pokušaja u borbi za svaki glas, u kojoj se ne biraju sredstva, ove godine skoro je beskonačna.

Među tim "biserima" ima inventivnih, kao što je ideja levičara Borka Stefanovića da svojim "puntom" taksira gradovima Srbije i besplatno prevozi građane, ali i providnih pokušaja marketinških delatnika.

Pa tako predizborni patriotski spot vladajuće Srpske napredne stranke, kako se čini pažljivim posmatračima, neodoljivo podseća na reklamu za američki Krajsler. U drugoj priču nosi Klint Istvud, a u prvoj u svetu nešto manje poznati Svetislav Goncić Bule.


A kako bi se trebalo žrtvovati za aktuelnu politiku i prvog čoveka naprednjaka Aleksandra Vučića objasnio je kandidat za gradonačelnika Šapca Slobodan Popović: "Svaki sekund, svaki milimetar naših života moramo dati kao pomoć njemu, na njegovom putu bolje i naprednije Srbije. Svakoga minuta, svakoga sekunda, svakoga milimetra, tu smo uz vas!".

Ovaj čovek postao je hit na društvenim mrežama, ali šta sve za ljubav birača još može da se uradi, ako ste se pitali, odgovor na prvu loptu, ličnim primerom, daje Borko Stefanović, koji se do pre neki dan zvao Borislav.

Ime je zvanično promenio jer nisu hteli da mu priznaju listu pod nadimkom Borko: "Ne mislim da sam promenio ime jer moje ime jeste Borko i svi me tako zovu ceo život. To sam uradio da bismo onemogućili zaustavljanje Levice Srbije. Nije mi palo teško što sam promenio ime jer se sada ne zovem Dragan ili Marko. Nego sam ga promenio u ono što jeste moje ime, razumete".

Kako se dogodilo da u Beogradu postoji lista "Patkica – ne Beogradu na vodi", koja nema veze sa borcima protiv tog megaprojekta, opozicija još istražuje. Ali dok se tu sumnje ne razveju, situacija na zrenjaninskom lokalu je čista, crno na belo. Kandidat za predsednika opštine Žitište i nosilac liste "Vreme je za bolje" Igor Salak poručio je biračima da će, ukoliko ne ispuni obećanja, prodati svoju imovinu i uplatiti je zdravstvu.

Lepo zvuči, kažu Beograđani za RSE, ali nikome ne veruju ni reč.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00
Direktan link


Bilbordi i plakati sa nasmejanim licima koja obećavaju svetlu budućnost, uz slogane "Sreća", "Idemo" ili "Ujedinjeni možemo sve", samo su začin u ovom brdu čudesnih ponuda u kojima, čini se, fali još samo obećanje za besplatno letovanje na Havajima ili putovanje na Mars.

Sve to, kaže sociolog Ratko Božović, dokazuje da većina političara jedno priča a drugo radi.

"Oni ljudima glavu pune najvećim mogućim lažima i tako dobijaju izbore. Ovde imamo ideološku priču, da svoje želje pretvaramo u nešto kao da se već dogodilo. I kao da će se sigurno dogoditi, a mi znamo šta nam je sve rečeno da će se dogoditi, a ništa se od toga nikada nije dogodilo", navodi Božović.

Nastupi podrške muzičara, izjave starleta da obožavaju ovog ili onog stranačkog lidera, političari u rijaliti programima, stara su priča koja nije dovoljna, jer ipak, ne donosi dovoljno glasova. Uvek ih, po svaku cenu, treba još i još…

Zato nam, smatra Viktor Marković, kampanja sve više liči na turbo estradu.

"Trude se da urade nešto što je šokantno, nešto što nikada pre njih nije uradio, da bi se o njima pričalo. To sada možemo da uporedimo, na primer, sa američkim reperom Kanje Vestom koji skanadaloznim ponašanjem privlači pažnju na sebe", konstatuje Marković.

Dakle, biće još muzike i fingirane radosti tokom kampanje, ali je lista "U inat - složno za Srbiju" otišla najdalje, pa se nada i najboljem rezultatu.

Njihov kandidat biće i pevač, navijač i učesnik rijalitija Boban Radosavljević. U duetu sa proverenim hitmejkerom Miletom Kitićem snimiće folk numeru "U inat", pa nek' je veselo i berićetno.

XS
SM
MD
LG