Dostupni linkovi

Ilon Mask preti odustajanjem od kupovine Tvitera


 Ilon Mask želi da proceni koliko je lažnih među 229 miliona naloga na Tviteru.
Ilon Mask želi da proceni koliko je lažnih među 229 miliona naloga na Tviteru.

Američki milijarder Ilon Mask, osnivač kompanija Tesla i Spejseks, optužio je Tviter da se "aktivno odupire i osujećuje ga u pokušajima da ostvari svoje pravo na informacije", dok pokušava da dobije podatke o lažnim nalozima na toj platformi.

U pismu koje je uputio Tviteru u ponedeljak Mask upozorava da će odustati od dogovora o preuzimanju kompanije, vrednog 44 milijarde dolara, ukoliko mu Tviter ne dostavi informacije koje traži. Dalje je optužio kompaniju za "jasno i materijalno kršenje" obaveze da dostavi podatke.


"Mask veruje da Tviter transparentno odbija da se povinuje svojim obavezama u skladu sa ugovorom o spajanju kompanija, što izaziva sumnju da kompanija uskraćuje tražene podatke iz straha od toga šta bi Maskova sopstvena analiza podataka mogla da otkrije", navodi se u pismu.

Ilon Mask želi da proceni koliko je lažnih među 229 miliona naloga na Tviteru. Direktor kompanije Parag Agraval je rekao da Tviterove analize dosledno pokazuju da je manje od 5 odsto naloga lažno. Mask, međutim, to osporava a u maju je tvitovao da 20 procenata ili više naloga na platformi ne pripada stvarnim osobama.

"Tviter je, zapravo, odbio da pruži informacije koje je gospodin Mask u više navrata tražio od 9. maja 2022, da bi ubrzao svoju procenu lažnih i "spam" naloga na platformi kompanije. Tviterova najnovija ponuda da jednostavno dostavi dodatne detalje o metodologijama testiranja same te kompanije, bilo kroz pisani materijal ili verbalna objašnjenja, je ravna odbijanju zahteva gospodina Maska da mu se dostave podaci", konstatuje se u pismu.

Društvena mreža nije komentarisala Maskovo pismo.

XS
SM
MD
LG