Dostupni linkovi

The Beatles i James Bond pet decenija ikone pop kulture


Šon Koneri u jednom od filmova o Džejmsu Bondu
Šon Koneri u jednom od filmova o Džejmsu Bondu
Piše: Malcolm Jones*, The Daily Beast; Prevela: Ena Stevanović

U petak je obilježeno pedeset godina od kad su se svijetu prvi put predstavili ovi muzički velikani i najpoznatiji filmski špijun. I jedni i drugi su postali bezvremenski, međutim, dok se najnoviji Bondov film „Skyfall“ prilagodio promjenama, Beatlesi su zauvijek promijenili svijet muzike.

Prije tačno pedeset godina svijetu je prvi put predstavljen film o Jamesu Bondu i prvi singl Beatlesa. I Dr.No i „Love me do“ su debitirali 5.oktobra 1962. Svijet će se ubrzo promijeniti, međutim to tada vjerovatno nitko nije znao.

Dr.No je bio početak uspješne filmske franšize koja će trajati više od pola stoljeća kroz 22 filma, uz nekoliko promjena glavnog lika. Obožavatelji možda preferiraju jednog ili drugog glumca, ali izgleda da doista nije bilo bitno ko će reći „Bond, James Bond“. Gledatelji se vežu za lika, a ne za glumca i uvijek žele još. Daniel Craig će po treći put biti u Bondovim cipelama, u 23. filmu o Jamesu Bondu koji se počinje prikazivati 9.novembra.

VIDEO: Trejler za film "Dr.No"


„Love me do“ je bio hit ne jednom, već tri puta. Kada je prvi put objavljen u Velikoj Britaniji, popeo se na 17.mjesto na top listama. U Sjedinjenim Državama je bio na 4.mjestu, a kad je objavljen 1964.popeo se na prvo. Do tada su Beatlesi bili na putu da postanu, ne samo ludo popularna rock-and-roll grupa, već i toliko uspješna da je njihov raspad i kasnija smrt Johna Lennona i Georgea Harrisona malo ili nimalo naškodila njihovoj popularnosti. Možete se kladiti da ne postoji nijedan bend koji jednako vole petogodišnjaci i njihove bake i dede te mnoštvo generacija između njih.

Uspjeh je, međutim, jedino što Bondovi filmovi i Beatlesi imaju zajedničko.
Agent 007 je manje-više nepromjenjiv. On se prilagodio promjenjivom svijetu samo u tolikoj mjeri da su se reveri njgovog odijela sužavali ili širili kako bi bio u trendu, a možda je danas malo manji ženomrzac nego onda kada ga je oživio Sean Connery.

Beatlesi su s druge strane bili čista promjena. U manje od deset godina su promijenili sve principe pop muzike. Predvodili su britansku invaziju na američki pop, uveli su psihodeliju, udomaćili riječi kao što su „ljubav i mir“ i učinili su pravilom, a ne iznimkom to da rock zvijezde pišu i izvode svoje pjesme. Bilo da je to bolje ili lošije, smatrali su studio, a ne pozornicu svojim domom. Bez njih možda nikad ne bismo znali za koncept albuma. (Ok, znači nisu ni oni bili savršeni).

Bili su dio kontrakulture 60-ih godina, i to neizostavan dio. Nemoguće je zamisliti to razdoblje bez da pomislite na muziku, a Beatlesi su stavili muziku u središnje mjesto u pop kulturi koje ona nikada nije izgubila.

Bondovi filmovi su se prilagodili promjenama, a Beatlesima je promjena bila zabilježena u DNA. To je razlika između zabave i umjetnosti.

Gledanje ranih Bondovih filmova je danas vježba za pravljenje ustupaka. Dr.No je prilično spretan jer su filmaši još uvijek radili prema formuli, ali vrhunac je preuranjen i smiješan. Dok smo došli do filma Goldfinger, tempo je prema standardima današnjih akcionih filmova bio izuzetno ravan.

Sada poslušajte „Love me do“.

VIDEO: The Beatles - Love Me Do


U usporedbi s onim što slijedi, to nije najbolja pjesma Beatlesa, ali je energična i svježa. I ono što je najbitnije, nije ostarila. Gotovo da možete zamisliti suvremeni bend kako objavljuje ovu pjesmu. To je zato što je izvedba vrlo razigrana, ali i zato što je zvuk Beatlesa imao tako rasprostranjen utjecaj. Možda su ga gradili po uzoru na velikane kao što su Everly Brothers ili Carl Perkins, ali njihove tople harmonije i zvuk gitare je neponovljiv i nebrojeno puta imitiran.

Skoro svi drugi bendovi su posuđivali od njih. Čak i Rolling Stonesi su u jednom albumu otišli u psihodeliju, s prilično katastrofalnim rezultatima. Međutim, najtrajnija ostavština Beatlesa spočiva na tome što oni nisu htjeli stajati na mjestu. Iz albuma u album, iz pjesme u pjesmu su se mijenjali, rasli i razvijali. Čak su se pobunili i protiv sebe. Lennonove posljednje pjesme su unijele u pop toliko složenosti kao nikad do tad.

Bondovi filmovi, koji su kreirani s namjerom da postanu raskošna alternativa za oporost i surovost Hladnog rata, su preživjeli pedeset godina jer utjelovljuju bezvremenske fantazije seksa i nasilja bez posljedica (on, prije svega, ima dozvolu da ubija). To im uspijeva u tolikoj mjeri da mogu mijenjati formulu bez da se previše udaljavaju od nje. Pjesme Beatlesa žive jer su autori bacili formulu kroz prozor. Rezultat toga je često umjetnost koju pjesnik Ezra Pound naziva novošću koja ostaje novost. I ne morate biti ljubitelj Beatlesa (ja nisam) kako biste se složili da je njihov utjecaj bio nemjerljiv. Album Sgt.Pepper je naučio bend da svira, a bend je to naučio sve ostale. Beatlesi su promijenili sve. Zauvijek.

* Malcolm Jones piše o knjigama, muzici i fotografiji za The Daily Beast i Newsweek. Autor je memoara „Little Boy Blues“.
XS
SM
MD
LG