Dostupni linkovi

Ikea u Francuskoj kažnjena sa milion evra zbog špijuniranja zaposlenih


Slučaj je otkrila štampa, a potom je 2012. pokrenuta istraga o, kako je navedeno u optužnici, "sistema nadzora" zaposlenih i kupaca
Slučaj je otkrila štampa, a potom je 2012. pokrenuta istraga o, kako je navedeno u optužnici, "sistema nadzora" zaposlenih i kupaca

Francuski ogranak skandinavske kompanije Ikea za proizvodnju i trgovinu nameštajem i opremom za domaćinstvo kažnjen je sa milion evra, a jedan od bivših direktora na novčanu i uslovnu zatvorsku kaznu zbog špijuniranja zaposlenih i kupaca između 2009. i 2012. godine.

Sud u Versaju proglasio ih je krivim jer su nezakonito prikupljali lične podatke zaposlenih i kupaca, ali ih je osudio na blaže kazne nego što je to tražilo tužilaštvo koje ih je teretilo za "masovno nadgledanje".

Tužilaštvo je zatražilo novčanu kaznu od dva miliona evra kao i strogi zatvor za jednog od bivših direktora Žan-Luja Bajoa (Jean-Louis Baillot), prenosi Beta pozivajući se na AFP. Bajo, koji je bio direktor od 1996. do 2002. godine, negirao je da je naložio nadgledanje zaposlenih. On je osuđen na dve godine zatvora uslovno i 50.000 evra novčane kazne.

Slučaj je otkrila štampa, a potom je 2012. pokrenuta istraga o, kako je navedeno u optužnici, "sistema nadzora" zaposlenih i kupaca. Ikea u Francuskoj i njena tadašnja uprava se terete da su nezakonito dolazili do podataka o kaznenoj evidenciji, načinu života i drugim podacima.

U srcu ovog "sistema", Žan-Fransoa Pari (Jean-François Paris), zadužen za obezbeđenje u kompaniji od 2002. do 2012. godine, osuđen je na 18 meseci zatvora uslovno i 10.000 evra novčane kazne.

XS
SM
MD
LG