Dostupni linkovi

"Ikea" u aferi s konjskim mesom


Ikea, ilustrativna fotografija
Ikea, ilustrativna fotografija
Evropa je u šoku zbog problema sa hranom, odnosno sa konjskim mesom koje je sakriveno i prodavano kao goveđe. Slučaj je zahvatio još jednu članicu Evropske unije. IKEA je prekinula s prodajom svojih mesnih prerađevina u Švedskoj nakon što je ustanovljeno da meso te kompanije koje se prodaje u Češkoj Republici sadrži konjsko meso. Tu informaciju potvrdio je predstavnik veterinarske službe Češke Jozef Duben:

"Konjsko meso je pronađeno u dva produkta - u švedskim ćuftama i poljskim hamburgerima. Tu je pronađen DNK konja. Na osnovu toga možemo zaključiti da su ti proizvodi u sebi imali konjsko meso. Prvo istraživanje sprovedeno je u državnom veterinarskom institute u Olomocu, što je potom potvrđeno I u laboratoriji u Pragu. Pronađeno je u nekoliko stotina kilograma ćufti I hamburger”.

Ovo otkriće došlo u trenutku dok se ministri poljoprivrede članica EU sastaju u Briselu radi razgovora za koje se uveliko očekuje da će biti posvećeni rastućem skandalu s konjskim mesom.

Skandal se proširio iz Velike Britanije i Irske. Švedski ministar poljoprivrede Eskli Erlandsson, iz Brisela gde je prisustvovao sastanku ministara poljoprivrede EU, povodom otkrića problem sa švedskim proizvodom kaže:

Mislim da je to užasno. Potrošači moraju znati šta kupuju. To predviđa i zakon o etiketiranju. Ono što je na etiketi mora biti i u pakovanju i ništa drugo”.

Skandal sa konjskim mesom se proširio iz Velike Britanije i Irske, a zahvatio je veći broj zemalja EU.
XS
SM
MD
LG