Dostupni linkovi

Iguman Nikodim: Crnogorce stvorio đavo


Manastir Dajbabe - ilustracija
Manastir Dajbabe - ilustracija
Najnovija poruka sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, da je crnogorsku naciju stvorio sam đavo, još je jedan dokaz ugrijane predpopisne atmosfere. Tu izjavu notirala je i nadležna Agencija za elektronske medije u kojoj kažu da će tražiti izjašnjenje iz radija Svetigore na čijim je talasima emitovan ovaj govor mržnje.

Protosinđel Nikodim (Bogosavljević) Iguman manastira Dajbabe je u nedjelju uveče u programu Radija Svetigore iznio novu crkvenu verziju o porijeklu crnogorske nacije.

Za razliku od mitropolita Amfilohija koji je ranije ustvrdio da je crnogorska nacija komunističko kopile, Iguman Nikodim je odgovarajući na pitanja slušalaca kazao da joj je tvorac sam đavo.

"Pravoslavna crkva nikad ne može da blagosilja ono što nije stvorio bog, a definitvno crnogorsku naciju nije stvorio bog nego je ona plod ljudskih sujeta i slabosti, a generalno je tvorac crnogorske nacije zapravo đavo u suštini stvari", kazao je on.

Direktor Agencije za elektronske medije Abaz Beli Džafić za RSE kaže da je u sektoru monitoringa tog tijela zabilježena sporna izjava.

"Sada je sve to u procedure kod upravnog sektora Agencije za elektronske medije. Priorodno je da će Agencija provesti proceduru po ovom osnovu, saglasno Zakonu o elektronskim medijima. Prvo ćemo obraditi taj segment programskog sadržaja, a poslije toga ćemo tražiti izjašnjenje elektronskog medija, a poslije toga tek slijedi taj dio koji je vezan za upravno nadzorne mjere, koje može da izrekne regulator prema jednom elektronskom mediju",
rekao je on.

Više elemenata krivičnog djela

Džafić kaže da zakon propisuje različite sankcije za slične izjave.

"Ovo se može podvesti pod govor mržnje pa to nije samo u nadležnosti Agencije za elektronske medije. Mi ovdje imamo samo u fokusu elektronski medij. Sve ostalo vezano je za krivično pravnu odgovornost zbog govora mržnje. Što se tiče samog elektronskog medija može se izreći upozorenje, može da se izrekne i mjera privremenog oduzimanja dozvole i nekoliko puta je izrečeno to privremeno oduzimanje dozvole kao i trajno oduzimanej dozvole za emitera. Može da se pokrene i postupak za novčanu kaznu, ali agencija više nije naldežna da izriče te kazne nego mora da pokrene prekršajni postupak", objašnjava Džafić.
Raonić: Ono što brine je to da država do sada nije pokazala svoju snagu i moć da je spremna da se suprotstavi ovim stvarima.

Boris Raonić iz Inicijative mladih za ljudska prava smatra da je krajnje vrijeme da država stane na put ovakvim porukama pojedinih velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Najnovija izjava igumana klasičan je primjer govora mržnje i izazivanje je netrpeljivosti i ona je samo jedna u nizu takvih izjava od raznih zvaničnika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Ono što brine je to da država do sada nije pokazala svoju snagu i moć da je spremna da se suprotstavi ovim stvarima i mislim da je zadnji trenutak da se tako nešto uradi. Postoji više elemenata krivičnog djela za pomenutu aktivnost kako za tužilaštvo tako i ostalih organa i mislim da jedna takva aktivnost koju bi država preduzela ne bi bila uperena protiv crkve već u suštini za interese onoga što bi crkva trebalo da bude u Crnoj Gori, da se bavi duhovnošću, promovisanjem svetog pisma, a ne političkim stvarima, čega je crkva imala puno do sada", kazao je Raonić.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG