Dostupni linkovi

Igmanska inicijativa sa Štefanom Fileom


Arhiva, predstavnici Igmanske inicijative na jednoj od ranijoh konferencija za novinare u Beogradu, 12 novembar 2009
Arhiva, predstavnici Igmanske inicijative na jednoj od ranijoh konferencija za novinare u Beogradu, 12 novembar 2009
Evropski komesar za proširenje Štefan File primio je u petak delegaciju Igmanske inicijative u kojoj su kopredsednik za Srbiju Aleksandar Popov, kopredsednik za BiH Vehid Šehić i predsednik Saveta Igmanske inicijative Živorad Kovačević.

Cilj sastanka je bio da se sagleda kakva je mogućnost podrške EU naporima Igmanske inicijative za pospešivanje regionalne saradnje zemalja Dejtonskog sporazuma, kaže za RSE Aleksandar Popov.

“Mi ćemo ići u dva pravca, jedno je angažovanje na ekspertskoj osnovi na rešavanju preostalih otvorenih pitanja između zemalja Dejtonskog sporazuma i rad na unapređenju saradnje svih organa ovih zemalja, gde je najslabija karika saradnja među parlamentima. Želimo da
Aleksandar Popov
pokušamo da između ove tri zemlje stvorimo nešto poput nordijskog saveta, znači da primenimo nordijski model pomirenja koji je najprimenjiviji za naša područja”
, kaže Popov.

Igmanska inicijativa očekuje od EU i komesara Filea da pomognu regionu, pre svega zemljama koje su se obavezale Dejtonskim sporazumom, da region učine stabilnijim i pomognu snage koje žele uključenje ovih država u EU.

Vehid Šehić kaže da je Igmanskoj inicijativi za naredne aktivnosti, osim podrške građana regiona, potrebna i podrška EU.

“Da podrže one građanske inicijative koje se iskreno zalažu za uspostavljanje normalnih komšijskih odnosa, koji žele da uvedu neke nove standarde u način života, da podrže one snage koje rade na izgradnji razumevanja i pomirenja koje nam je neophodno u komunikaciji, i da podrže ideju Igmanske inicijative koja je uvek afirmisala i dijalog i kompromis u rešavanju gorućih problema. Mi želimo da EU bolje razume naš prostor i onda će sa daleko više razumevanja i pomirenja krenuti u rešavanje određenih problema, i da jasno zna koji su to politički lideri ili političke opcije verodostojne kada govore da žele da postanemo članica EU, a koji to govore isključivo iz svojih razloga. Tu u prvom redu mislim na BIH gde je to najizraženije, a može se to preneti i na Srbiju”, kaže Šehić.

*****
Mogli bi vas interesovati i tekst Lideri iz regiona: Zajedno ka EU, rješavanjem nesuglasica dijalogom
XS
SM
MD
LG