Dostupni linkovi

Idući tjedan nastavak haških suđenja


Nakon trotjedne ljetne pauze idući tjedan na Haškom sudu (ICTY) se nastavljaju dva od preostala tri suđenja za zločine na prostoru bivše Jugoslavije. U sudnice se vraćaju zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić i bivši premijer takozvane SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Goran Hadžić.

Obojica se terete po zapovjednoj odgovornosti za zločine srpskih snaga te kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata stvaranja Velike Srbije etničkim čišćenjem. Na oba suđenja se uskoro očekuje kraj izvođenja dokaza tužiteljstva.

Suđenje generalu Mladiću za genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce nastaviti će se 19. kolovoza ove godine, a najavljeni su iskazi demografskih stručnjaka čiji najnoviji podaci govore o preko 8.000 srebreničkih žrtava. Jedna od njih je i Eva Tabo koja je već svjedočila na više haških suđenja, između ostalog i protiv Mladićevog političkog šefa – bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

„Srebrenica je vrlo specifičan slučaj. Mi smo proučavali konkretnu grupu žrtava – nestale osobe, za koje smo imali dobre razloge da smatramo da su one ubijene. Oni nisu preminuli prirodnom smrću pošto su njihovi ostaci najčešće eshumirani iz masovnih i drugih grobnica. Tako da je cilj bio provjeriti i izvršiti istragu kako bi se procijenilo – koliko tih smrtnih slučajeva ima veze s padom Srebrenice.“, pojasnila je cilj svog istraživanja Tabo prošle godine na suđenju Karadžiću.

Na suđenju generalu Mladiću tužiteljstvo je do sada ispitalo 130 svjedoka, a najavilo je kako treba još oko 3 mjeseca za okončanje dokaznog postupka, nakon čega se iduće godine može očekivati izvođenje dokaza obrane. Skori završetak izvođenja dokaza tužiteljstva očekuje se i na zadnjem haškom suđenju, bivšem premijeru pobunjenog područja u Hrvatskoj Goranu Hadžiću, najavila je glasnogovornica suda Magdalena Spalinska.

„Tužiteljstvo trenutno procjenjuje da će svog zadnjeg svjedoka pozvati do polovice rujna ove godine. Vijeće je također naložilo da će izvođenje dokaza obrane početi četiri mjeseca nakon završetka izvođenja dokaza tužiteljstva, ukoliko ne bude zahtjeva za oslobađanjem od optužbi u skladu s pravilom 98bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda, ili četiri mjeseca nakon eventualne presude po zahtjevu u skladu s pravilom 98bis, osim ukoliko takva presuda za ishod ne bude imala oslobađanje od svih optužbi.“, pojašnjavala je Spalinska govoreći o pravilu 98 bis, koje predviđa mogućnost da obrana zatraži oslobađanje na polovici suđenja, nakon izvođenja dokaza tužiteljstva, a za one točke optužnice za koje smatra da nisu dokazane.

Suđenje ratnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću također se trebalo nastaviti potkraj ovog mjeseca, no optuženom je odobrena dvomjesečna pauza za pripremu obrane od točke jedan koja je vraćena u optužnicu, a tiče se genocida u sedam bosanskohercegovačkih općina.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG