Dostupni linkovi

Bosanski recept 'IDIL-ovog kuhara'


Slučaj IDIL-ovog 'kuhara' na Sudu BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je u srijedu, 22. novembra, drugostepenu presudu protiv Osmana Kekića zvanog Abdulaziz, optuženog za boravak na sirijskom ratištu.

Sud BiH ga je u julu ove godine najprije oslobodio optužbe. Tužilaštvo BiH se žalilo na tu presudu, a Apelaciono vijeće je potom uvažilo žalbu.

Prema optužnici, Kekić je 20. marta 2015. godine, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, kombijem napustio BiH na graničnom prijelazu Orašje zajedno s porodicom Senada Grabusa zvanog Ebu Isa. Stigao je prvo u Tursku.

Ilegalno je prešao u Siriju gdje se priključio jedinici "Anwar al-Awlaki", koja djeluje pri tzv. Islamskoj državi. Boravio je u Raki.

Kekić nije negirao da je bio u Siriji, ali je tvrdio da je tamo radio kao kuhar

Iz Sirije je nakon nešto više od pola godine ilegalno prešao u Tursku u oktobru 2015. gdje je uhapšen. U turskom pritvoru je proveo četiri mjeseca. Konzulat BiH u Istanbulu mu je izdao nove dokumente s kojima se iz Turske vratio u BiH 16. februara 2016. Uhapšen je u nastavku akcije “Damask”.

Nakon nekoliko mjeseci, vjerovatno znajući da će biti suđen zbog pridruživanja ISIL-u, zaputio se u Švedsku kamo je stigao avionom iz Tuzle 16. juna 2017., zajedno sa četvero djece, te odmah zatražio azil.

Policija u švedskom gradu Malmöu uhapsila ga je na aerodromu na osnovu zahtjeva iz Francuske koja je za njim raspisala potjernicu. Kako su saopćili nakon hapšenja, Kekić je “opasni džihadist povezan s ISIL-om”.

Izručen je odmah BiH gdje je u julu ove godine prvo oslobođen, da bi 22. novembra odlukom Apelacionog vijeća osuđen na dvije godine zatvora. Njegov branilac Senad Dupovac najavio je žalbu Trećestepenom vijeću Suda BiH.

Kekića je prije sedam godina, zajedno s grupom pripadnika selefijskog pokreta, uhapsila policija RS-a na području Novog Grada i Kozarske Dubice. Sumnjičilo ih se da su na području RS-a propagandnim i zabranjenim materijalima širili nacionalnu, vjersku i rasnu mržnju i netrpeljivost.

Tužilaštvo BiH je do danas optužilo 24 osobe za kaznena djela u vezi s terorističkim aktivnostima i učestvovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Sve pravomoćne presude u navedenim predmetima su bile osuđujuće, a počinitelji su osuđeni na zatvorske kazne u ukupnom trajanju od oko 50 godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG