Dostupni linkovi

Novi vođa 'Islamske države' je Bagdadijev brat, tvrde Reutersovi izvori


Bivši čelnik "Islamske države" Al-Baghdadi na videosnimci na nepoznatoj lokaciji. Novi vođa grupe je, prema izvorima, brat ubijenog bivšeg samoprozvanog kalife.
Bivši čelnik "Islamske države" Al-Baghdadi na videosnimci na nepoznatoj lokaciji. Novi vođa grupe je, prema izvorima, brat ubijenog bivšeg samoprozvanog kalife.

Novi vođa terorističke organizacije "Islamska država", čije je imenovanje grupa objavila u četvrtak, 10. marta, brat je ubijenog bivšeg kalife Abu Bakra al-Bagdadija, prema dvojici iračkih sigurnosnih dužnosnika i jednom zapadnom sigurnosnom izvoru, piše Reuters.

"Islamska država" imenovala je svog novog vođu Abu al-Hasana al-Hašemija al-Kurejšija u snimljenoj audioporuci distribuiranoj online.

Objava je uslijedila sedmicama nakon što je prošlog mjeseca umro Abu Ibrahim al-Kurejši, čovjek koji je naslijedio Bagdadija 2019. i postao drugi takozvani kalifa grupe.

I Bagdadi i Kurejši poginuli su raznijevši sebe i članove porodica tokom američkih napada na njihova skrovišta u sjevernoj Siriji.

"Islamska država", nasljednik Al-Kaidine ozloglašene podružnice u Iraku, ima svoje korijene u islamističkoj pobuni protiv američkih snaga nakon što su napale Irak i svrgnule sunitskog muslimanskog diktatora Sadama Huseina 2003.

"Islamska država" u svom sadašnjem obliku nastala je iz haosa građanskog rata u susjednoj Siriji prošlog desetljeća i zauzela goleme dijelove Iraka i Sirije 2014. godine. Bagdadi je proglasio islamski kalifat iz džamije u sjevernom iračkom gradu Mosulu 2014. i proglasio se kalifom svih muslimana.

Brutalna vladavina "Islamske države", tokom koje je ubila i pogubila hiljade ljudi u ime svog konzervativnog tumačenja islama, završila je u Mosulu kada su iračke i međunarodne snage porazile tu skupinu 2017.

Njegove preostale hiljade militanata posljednjih su se godina uglavnom skrivale na udaljenom teritoriju, ali su još uvijek u stanju izvoditi značajne napade.

Blizak Bagdadijev pomoćnik

Pravo ime novog čelnika je Juma Avad al-Badri, on je Iračanin i Bagdadijev stariji brat, rekli su Reutersu dva iračka sigurnosna dužnosnika. Zapadni sigurnosni dužnosnik potvrdio je da su dvojica muškaraca braća, ali nije precizirao koji je stariji.

To je prvi put da je to otkriveno nešto o novom vođi. Dužnosnici su govorili pod uvjetom anonimnosti jer nisu ovlašteni razgovarati s medijima.
Malo se zna o Badriju, ali dolazi iz bliskog kruga mračnih, u borbi okorjelih iračkih džihadista koji su se pojavili nakon američke invazije 2003. godine.

"Badri je radikal koji se pridružio selefijskim džihadističkim skupinama 2003. godine i bio je poznat po tome da uvijek prati Bagdadija kao osobni pratilac i islamski pravni savjetnik", rekao je jedan od iračkih sigurnosnih dužnosnika.

Dužnosnik je rekao da je Badri dugo bio na čelu vijeća šura "Islamske države", vodstvene skupine koja vodi strategiju i odlučuje o sukcesiji kada je kalifa ubijen ili zarobljen.

Istraživanje pokojnog stručnjaka za "Islamsku državu" u Iraku Hišama al-Hašemija objavljeno na internetu 2020. kaže da je Badri bio vođa peteročlanog vijeća šura.

Na audiosnimci koja najavljuje novog vođu piše da ga je Kurejši imenovao za svog nasljednika prije smrti.

Badrijev nom-de-guerre ili ratno ime, također Kurejši, ukazuje na to da se vjeruje da, kao i njegov brat i njegov prethodnik, vodi lozu od poslanika Muhammeda, dajući mu vjerski utjecaj među kolegama džihadistima.

Irački sigurnosni dužnosnici i analitičari rekli su da će novi čelnik nastaviti s pokušajima napada diljem Iraka i Sirije te da bi mogao imati vlastitu viziju o tome kako se ti napadi izvode.

Nova prijetnja

Jedan od iračkih sigurnosnih dužnosnika koji je u petak, 11. marta, razgovarao s Reutersom rekao je da se Badri nedavno preselio preko granice iz Sirije, gdje je bio skriven, u Irak.

Badri će naslijediti kontrolu nad značajnim financijskim resursima, navodi se u izvješću koje je u decembru napisao tim Ujedinjenih naroda za praćenje sankcija.

"Nedavne procjene... stavljaju rezerve grupe na između 25 i 50 miliona dolara", navodi se, ali dodaje da "Islamska država" troši više nego što zarađuje, oslanjajući se na "oportunističku iznudu, pljačku i otmicu radi otkupnine".

Badri ima još dva brata, od kojih su jednog pritvorile iračke sigurnosne službe, rekao je irački sigurnosni dužnosnik.

Nije poznato gdje se drugi brat nalazi, ali se vjeruje da je još jedan islamistički radikal, rekao je izvor Reutersu.

XS
SM
MD
LG