Dostupni linkovi

Bosanske veze obavještajca IDIL-a


Mirsad Kandić, IDIL-ov graničar i obavještajac
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Federalni sud u njujorškom Brooklynu optužio je Mirsada Kandića za terorizam.

Kandić rođen je na Kosovu, u Peći, 26. juna 1981. od oca Ismeta i majke Šajke koji su tamo doselili iz crnogorskog Plava. U Ameriku je odselio krajem devedesetih godina prošlog stoljeća tokom NATO bombardiranja Srbije.

U Bosnu i Hercegovinu je ušao avionom u januaru ove godine s ukrajinskim pasošem na ime Ivan Popović i šest mjeseci je živio u sarajevskom naselju Grbavica. Koristio je lažnu ličnu kartu BiH na ime Edin Radončić, a pred Sudom BiH je tvrdio da je "završio samo osnovnu školu i kurs za vodoinstalatera".

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić saopćio je da je "Kandić koristio najmanje deset identiteta i pasoše šest zemalja" s kojima je putovao od SAD-a preko Paname i Brazila do Turske, Sirije i Njemačke.

"Poslao sam više od 20.000 braće u Šam"

Kandić je u fokus američkih obavještajnih i policijskih službi ušao još prije četiri godine i imao je zabranu napuštanja SAD-a (No-Fly List). U decembru 2013. ilegalno je prešao meksičku granicu, odakle je produžio za Panamu, pa u Brazil, odakle je otputovao za Tursku i dalje za Siriju.

Te 2014. godine u Siriju i Irak su se slijevale rijeke radikaliziranih koji su sa sobom često vodili cijele porodice. Prema podacima pronađenim nakon oslobađanja Rake, oko 40.000 stranaca iz 110 zemalja pridružilo se Islamskoj državi Iraka i Levanta (IDIL), a identificirano ih je oko 19.000.

Prema zvaničnim podacima sigurnosnih službi, oko 900 državljana zemalja regije boravilo je ili boravi u Siriji i Iraku. Dosad ih se vratilo oko 250.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, policijske i obavještajne službe identificirale su oko 240 muškaraca i žena. Poginulo ih je između 50 i 70 bh. državljana, a vratilo se 46 od kojih su procesuirane 23 osobe i osuđene na ukupno oko 50 godina zatvora.

U optužnici njujorškog suda navodi se da je Kandić u online komunikaciji saradnicima govorio da radi za "IDIL-ovu graničnu policiju".

"Imam mnogo mudžahedina u Evropi. Mnogo. Poslao sam više od 20.000 braće u Šam (regiju Levanta, uključujući i Siriju, op. a.)", samo je dio presretanih razgovora Kandića koje su kao dokaze u optužnici naveli američki tužioci.

Mirsad Kandić na Sudu BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je nakon Kandićevog hapšenja ustvrdio da je "Kandić bio šef obavještajnog sektora IDIL-a, jer je provjeravao sve osobe koje su željele da se priključe toj terorističkoj organizaciji, kao i osobe koje su trebale počiniti neki teroristički akt. Osim toga, bio je osoba zadužena za nabavku i izradu prsluka s eksplozivom za samoubice".

Ono što nije pojašnjeno je šta je Kandić radio šest mjeseci u Bosni i Hercegovini i s kim se sve susretao sve do 4. jula ove godine kad ga je otkrila Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) i uhapsila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Mnogo toga moglo bi se razjasniti tokom suđenja, a ono što nisu objavile vlasti u BiH, objavile su američke.

Američki tužioci su u optužnici, između ostalog, naveli da se Kandić, koji je imao američku "zelenu kartu", odnosu dozvolu za trajni boravak, pridružio IDIL-u i regrutirao ekstremiste da služe kao strani borci na teritoriji koji je ova teroristička organizacija kontrolirala u Siriji i Iraku ta im pružao materijalnu podršku i krivotvorio dokumente.

Bridget M. Rohde, v. d. američke državne tužiteljice, navela je da je Kandić "pomagao i u izvršenju samoubilačkih terorističkih napada".

Rohde se zahvalila vlastima BiH, atašeu Federalnog istražnog biroa (FBI) u Sarajevu te Uredu za međunarodne odnose Ministarstva pravosuđa na pomoći kod istrage i ekstradicije Mirsada Kandića u SAD.

Pomoćnik direktora FBI-a William Sweeney naglasio je da je "Kandić u isto vrijeme dok je slobodno živio među nama želio otputovati izvan zemlje kako bi ubijao američke vojnike, kako bi učestvovao u 'džihadu' protiv američke vojske i postao mučenik".

"Kandić je ostvario svoju želju kad je otputovao u Tursku i kasnije Siriju kako bi se pridružio IDIL-u. Tamo se bavio i regrutiranjem drugih, uključujući i Jakea Bilardija, 18-godišnjeg Australca koji je iz Melbourna otputovao u Istanbul u augustu 2014. Kandić mu je dao upute gdje će se 26. augusta 2014. na turskom aerodromu naći s osobom koja će ga dočekati", naveo je Sweeney.

Samoubilački napadi

Nastavili su komunicirati, a Kandić ga je nagovarao da počini samoubilački napad u Iraku. Kad ga je Bilardi u decembru 2014. godine informirao da namjerava postati "istishhadi" (bombaš samoubica), optuženi Kandić ga je ohrabrivao riječima:

"Neka ti Allah da snagu. Sravni ove ćafire (nevjernike) sa zemljom, in shaAllah", navode tužioci dio presretane komunikacije Kandića i Bilardija.

Prije nego je Bilardi detonirao samoubilačku bombu u Ramadiju, Kandić mu je rekao "da se nada da će Bilardijevi organi 'implodirati' ", a odmah poslije napada Kandić ga je objavio na Twitteru.

Kako se navodi u optužnici, početkom marta 2015. Bilardi je informirao Kandića da je "upravo našao metu za operaciju".

"Neka te Allah neizmjerno nagradi", odgovorio mu je Kandić. Bilardi je počinio samoubilački napad 11. marta 2015. godine, a Kandić je, između ostalog, objavio: "Australac Jake Bilardi aka Abu Abdullah izveo je mučeničku operaciju u # Ramadi # Iraq".

Istragu, osim američkog državnog tužilaštva, vodi i američki Ured za nacionalnu sigurnost i kibernetički kriminal, kao i Odjel za nacionalnu sigurnost Odjela za borbu protiv terorizma. Svi oni su radili na prikupljanju "ogromne količine dokaza".

Kontakti u Turskoj i Bosni

Kandić je otvorio i koristio više od 100 Twitter naloga preko kojih je širio propagandu IDIL-a. Optužen je za terorizam po šest tačaka i ako bude osuđen, prijeti mu kazna doživotnog zatvora.

Američko tužilaštvo navodi da IDIL u različitim oblicima postoji od 2004. godine, kad se zvao Jam'at al Tawhid wa’al-Jahid ili al-Qa'ida u Iraku te da je IDIL odgovoran za niz terorističkih napada u SAD-u.

Pristalice IDIL-a prisutni su i u drugim zemljama, uključujući Tursku i Bosnu, naveli su američki tužioci

Među njima su navedeni i napad iz maja 2015. u Garlandu (Texas), decembra 2015. u San Bernardinu (California), juna 2016. u Orlandu (Florida), novembra 2015. u Parizu (Francuska), jula 2016. u Nici (Francuska), decembra 2016. u Berlinu (Njemačka), maja 2017. u Manchesteru (UK) i augusta 2017. u Barceloni.

"U različito vrijeme u proteklih nekoliko godina IDIL je kontrolirao teritorije u Siriji, Iraku i Libiji. Pristalice IDIL-a prisutni su i u drugim zemljama, uključujući Tursku i Bosnu. IDIL je proglašen stranom terorističkom organizacijom", navode američki tužioci.

"Optuženi također ima veliku mrežu kontakata u inostranstvu nastalih tokom višegodišnjeg boravka u Turskoj i kasnije nakon preseljenja u Bosnu", navela je Bridget M. Rohde, vršiteljica dužnosti američke državne tužiteljice.

Američko tužilaštvo, na osnovu prikupljenih dokaza, navodi da se Kandić u januaru 2017. godine "relocirao" u Bosnu. U BiH se koristio raznim debitnim i kreditnim karticama koje su izdane na druga imena kao i lažnim identifikacijskim dokumentima.

Optužnica protiv njega je potvrđena 17. augusta. Izručen je SAD-u 31. oktobra.

Tužilaštvo je navelo da je iz dokaza koje su prikupili vidljivo da je "optuženi prigrlio ekstremno nasilnu ideologiju koja zagovara vođenje nasilnog džihada u SAD-u i u svijetu" i da je kao "visokorangirani član najnasilnije terorističke organizacije IDIL", "radio na dovođenju hiljada stranih ratnika u IDIL" te "podržavao IDIL-ove brutalne ciljeve uključujući samoubilačke napade".

"Kandić se sad vratio u New York, ne živi više slobodno među nama, već je u federalnom pritvoru kako bi se suočio s pravdom", kazao je William Sweeney, pomoćnik direktora FBI-a.

Među dokazima se navode fotografije, audiosnimci, tekstualne poruke, zapisi s bankovnih kartica koje je koristio, brojni materijali s Kandićevih telefona koje je koristio, ali i "vlastita priznanja optuženika".

Tužilaštvo u zahtjevu za određivanje pritvora podsjeća i na slučaj Medihe Medy Salkičević (34), jedne od šestoro optuženih državljana BiH optuženih u SAD-u za pomaganje IDIL-a.

Među optuženima u tom slučaju su i Ramiz Hodžić (40) i njegova supruga Sedina (35), Armin Harčević (37), Nihad Rosić (26) i Jasminka Ramić (42), a neki od njih su pred američkim sudovima i osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG