Dostupni linkovi

Ideologizacija protesta DF-a


Sa protesta DF-a, Podgorica, 4. oktobar 2015.
Sa protesta DF-a, Podgorica, 4. oktobar 2015.

Iako od početka protesta organizatori iz Demokratskog fronta (DF) insistiraju da je riječ o građanskom skupovima, sa jasnim demokratskim zahtjevima, čini se da - posebno nakon nedavnog gostovanja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija - protesti sve više dobijaju ideološku matricu i dimenziju.

Naročito je to uočljivo nakon okupljanja u srijedu uveče, gdje su se mogli čuti tonovi koji govore o proruskom, prosrpskom i antiNATO raspoloženju.

"Koristim priliku da u svoje ime, ime članova i simpatizera Demokratske stranke jedinstva, i u ime ogromne većine naroda Crne Gore, čestitam predsjedniku Rusije Vladimiru Vladimiroviču Putinu 63. rođendan, da mu zaželimo dobro zdravlje, državničku i svaku ličnu sreću", rekao je predsjednik Demokratske stranke jedinstva, Nebojša Jušković, na bini ispred zgare skupštine Crne Gore, gdje već 12. dan traju protesti Demokratskog fronta koji traži formiranje prelazne vlade koja bi trebalo da organizuju fer i slobodne izbore.

U svom govoru Juškoviće je naglasio da je protiv ulaska Crne Gore u Evropsku uniju.

Takvi stavovi povod su za kritička razmišljanja o tome da li višednevni protesti Demokratskog fronta postaju sve više proruski i antiNATO-ovski. Ovu posljednju tezu je u srijedu uveče oštro odbacila Jelisava Kalezić, poslanica DF-a.

"Ja jesam protiv NATO pakta, ali to nije tema ovoga skupa i nije razlog okupljanja. Tako nešto reći nije dostojno. Ako zaključimo da treba, evo za koji dan, 14. oktobra je najavljeno da će gospodin Stoltenberg (generalni sekretar NATO-a, op.a.) doći u Crnu Goru", istakla je Kalezić.

Iako je na protestima dijela opozicije okupljenog u Demokratskom frontu, od početka bila uočljiva mješovita ikongrafija i folklor, u kome je srpskih zastava bilo ništa manje nego crnogorskih, sa po kojom kokardom, transparentom "barske srbadije" i ponekom Putinovom slikom, nepristrasni politički posmatrači to su podvodili pod ljudska i politička prava učesnika demonstracija.

Tumačili su ih kao individualne gestove, razumljive na demokratskim protestima, posebno ako ih organizuje politički raznorodan Demokratski front, u kome ima partiija i sa crnogorskim i sa prosrpskim predznakom.

Čini se da je tako bilo sve do nedavnog pojavljivanja mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve Amfilohija, koji je svojom retorikom podsjetio na 90-te godine, budeći proruske sentimente.

Amfilohije Radović
Amfilohije Radović

"Ko bio protiv jednovjerne, jednokrvne, jednojezične Rusije, dabogda živo meso od njega otpadalo, proklet bi tri puta i tri hiljade puta", poručio je mitropolit.

Odgovarajući na pitanje da li protesti postaju sve više ideloško obojeni, uprkos insistiranju organizatora na njihovom građanskom karakteru, Boris Marić iz NVO Centar za građansko obrazovanje u prvi plan stavlja, kako ističe, antiNATO-vski, antizapadni i antievropski govor mitropolita Amfilohija.

"Sa druge strane protesti nemaju jasan ideološki profil, i to jeste njihov veliki problem. Tamo možete vidjeti razne izraze, komuniste, nacionaliste, građanske profilacije. I u tom smislu ne znači da su oni, po defaultu, građanski. Oni su negdje nedefinisani i ono što možemo reći prilično partijski ograničeni, s obzirom na nejedinstvo opozicionih struktura", ističe Marić.

Da li upravo kao kontrateza Amfilohijevim tonovima, na liniji antiNATO-vske i proruske propagande, tek predstavnici Pokreta za promjene, partije koja je konstituent DF-a, sve češće pozivaju da im se na ulici pridruže nekadašnji Liberali i njihov lider Slavko Perović, čiji je portret istaknut ispred same bine.

"Pozdravimo jednog velikog, iskrenog, crnogorskog političara Slavka Perovića. Jedan veliki pozdrav za Slavka Perovića", kaže Nebojša Medojević.

"Ajmo Liberali - da vas vidimo! Ovo je put ka ostvarenju vašega sna od prije 26 godina", dodaje Koča Pavlović.

Upravo disonantne političke poruke koje se sa protestne bine mogu čuti, Borisu Mariću su povod da zaključi kako nije riječ o ideologizaciji protesta, već o pokazatelju da je crnogorsko društvo ušlo u svojevrsnu izbornu kampanju.

"Kako će sve to na kraju da izgleda i u šta će sve da se pretvori - to teško u ovom trenutku možemo suditi. Ali, ono što je činjenica jeste da je to jedan poligon za političku borbu i prikupljanje političkih benefita, koji će se na kraju valorizovati kroz neki izborni proces, kako god i u kojim god okolnostima da bude održan", zaključuje Boris Marić.

XS
SM
MD
LG