Dostupni linkovi

Identifikovani osumnjičeni za napad na Ambasadu SAD u Bengaziju


Napadnuti američki konzulat 2012. godine
Napadnuti američki konzulat 2012. godine
Američki zvaničnici saopštili su da su identifikovali pet muškaraca koji su
osumnjičeni za napad na Konzulat SAD u libijskom gradu Bengaziju 2011. godine.

Kako su rekli, dokazi protiv njih dovoljni su da ih vojska uhapsi za terorizam, ali ne i da im se sudi na civilnom sudu, što je želja američke administracije.

Zvaničnici, koji su tražili da ostanu anonimni zbog osetljivosti teme, kazali su i da su osumnjičeni još na slobodi i da Federalni istražni biro (FBI) i dalje skuplja dokaze.

Odluka američke vlade da se osumnjičeni za napad u Bengaziju ne hapse od strane vojske ukazuje na cilj američke vlade da se od lova na teroriste kao neprijateljskih boraca okrene ka njihovom procesuiranju u civilnom sistemu, čime bi im se sudilo kao kriminalcima.

U napadu islamskih ekstremista na konzulat u Bengaziju 11. septembra 2012. poginuli su američki ambasador Kristofer Stivens i još trojica Amerikanaca.

Tada aktuelna američka državna sekretarka Hilari Klinton zbog celog slučaja je svedočila pred Kongresom SAD i preuzela odgovornost za pogibiju američkog diplomate i državljana SAD.

"Preuzimam odgovornost i niko ne želi više od mene da se cela stvar do kraja razjasni. Odlučna sam da Stejt department i našu državu ostavim bezbednijom, jačom i sigurnijom", kazala je tada Klintonova.

Ona je potvrdila da se radilo o terorističkom napadu, ali da se u prvom trenutku nije znalo ko su napadači i koji je bio njihov motiv. Klintonova je tokom svedočenja ocenila da i Kongres snosi deo odgovornosti za bezbednosne nedostatke u Bengaziju, zbog odluka da se ne daju dovoljna sredstva Stejt departmentu.
XS
SM
MD
LG