Dostupni linkovi

Identifikovani posmrtni ostaci osobe stradale ‘92. godine u Splitu


Identifikacija posmrtnih ostataka žrtve srpske nacionalnosti, stradale 1992. godine u Splitu, obavljena je na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu.

Na Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, uz prisustvo članova porodice, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka jedne žrtve srpske nacionalnosti, stradale 1992. godine u Splitu.

Osoba je stradala tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, a posmrtni ostaci stradalog, dan ranije preuzeti su od Instituta za nestale osobe BiH, na graničnom prelazu Kotroman - Vardište, između Srbije i Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Srbije izdatom u četvrtak 31. marta.

“Posmrtni ostaci ovog lica prvobitno su bili sahranjeni na groblju Lovrinac u Splitu a nakon razmene 1993. godine sa hrvatskom stranom predati su bosanskoj strani i sahranjeni na groblju Trebinje kao NN lice. Nakon ekshumacije na ovom groblju radi uzimanja referentnih uzoraka za DNK analizu posmrtni ostaci su smešteni u mrtvačnicu u Nevesinju”, piše u saopštenju.

Identitet posmrtnih ostataka stradalog lica, kako se navodi, utvrđen je metodom analize DNK.

Kako se zaključuje u saopštenju, ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na prostoru bivše SFRJ devedesetih godina prošlog veka, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

XS
SM
MD
LG