Dostupni linkovi

Ide li Makedonija ka prevremenim izborima?


Ulaz u zgradu Vlade Makedonije
Ulaz u zgradu Vlade Makedonije
Kriza u vladajućoj koaliciji u Makedoniji je počela kada je ministar odbrane Fatmir Besimi, član Demokratske unije za integraciju, albanskog partnera u Vladi, položio cveće na spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) u oružanom konfliktu iz 2001 godine.

Usledile su burne reakcije iz redova makedonskog partnera VMRO DPMNE, čiji su poslanici nekoliko dana posle toga u Sobranje uputili predlog zakon o braniocima, kojim se uređuju posebna prava pripadnika bezbednosnih snaga i članova njihovih porodica.

Partije Albanaca su protiv ovog predloga, osim ako zakonom ne budu obuhvaćene i porodice palih boraca ONA.

Svi ovi događaji su doveli do tenzija i nesuglasica u Vladi, pa se naveliko već priča i o prevremenim opštim izborima, koji bi bili održani zajedno sa lokalnim u martu iduće godine

Neki analitičari ove najave za izbore, koje kao moguću opciju nije isključio ni premijer Nikola Gruevski, ocenjuju kao pokušaj vlasti da skrene pažnju sa drugih problema koji brinu građane.

“Poskupljenja i opadanje kvaliteta življenja i osiromašivanje makedonskog građanina su evidentni. Činjenica je da se politički i međuetnički problemi ne zatvaraju”, kaže profesor Alajdin Demiri.

U ovom trenutku vladajućim partijama ne odgovaraju prevremeni izbori, jer se suočavaju sa padom rejtinga, analizira profesor Zdravko Savevski. Profesor kaže kako to njemu liči na pokušaj da se skrene pažnja javnosti sa problema kao što su poskupljenja, veliko siromaštvo i nezaposlenost.

“I do sada se pokazivalo da vladini partneri znaju da nađu rešenje kada imaju različite stavove i mišljenja po određenim pitanjima, tako da su male šanse da dođe do raspada vladajuće koalicije i eventualnih prevremenih izbora”, ocenjujer professor Savevski.

Profesor Mersel Biljali, pak, smatra da su nesuglasice u vladinoj koaliciji smišljeni scenario obe partije da bi došlo do prevremenih izbora dok im nije počeo padati rejting.

“Najverovatnije će improvizovati nešto kao nesporazum ili nepoštivanje koalicionog dogovora, ili će obelodaniti neki spor da bi išli na izbore, jer ako se igra na nacionalističku kartu, još uvek ima šanse opet da pobede”, smatra professor Biljali.

U međuvremenu, lideri obe partije Nikola Gruevski i Ali Ahmeti su se susreli, ali nije nađeno rešenje spora.

Najavljeni su novi razgovori posle povratka premijera iz Amerike, gde predvodi makedonsku delegaciju, a cilj posete je privući strane investitore.
XS
SM
MD
LG