Dostupni linkovi

Jesu li na pomolu vanredni izbori u Crnoj Gori?


Narodna skupština Crne Gore
Sve češće se postavlja pitanje da li su u Crnoj Gori zbog sve teže političke i ekonomske situacije i sve zategnutijih odnosa u vladajućoj koaliciji na pomolu vanredni parlamentarni izbori?

Dok iz vladajuće DPS smatraju da za prijevremeno testiranje političke volje građana potrebe nema, u opoziciji smatraju da bi izbori bili najlogičniji izlaz iz postojeće situacije ali ih prije proljeća ne očekuju.

Prazna državna kasa, dalji rast zaduživanja, slabe šanse za dogovor vladajućih DPS i SDP o rebalansu budžeta ali i po drugim pitanjima sve dublji jaz među dugogodišnjim koalicionim partnerima, kao i izbijanje novih afera, najavljuju vruću političku jesen u Crnoj Gori. No, da li će biti toliko pregrijana da će izazvati temperaturni šok oličen u vanrednim parlamentarnim izborima, niko sa sigurnošću ne predviđa.

Za Djukanovićevu DPS izbori već na jesen su nemogući ,prije svega iz tehničkih razloga ,odnosno ,kako je ocijenio poslanik te partije Predrag Sekulić, zbog poštovanja rokova od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i činjenice da radna grupa zadužena za izmjene izbornog zakonodavstva još nije završila svoj posao. Sekulić medjutim ne isključuje da su nenadani izbori mogući već na proljeće i sa tim je saglasan Slaven Radunović iz opozicionog saveza Demokratski Front.

„Mislim da ova vlada ne može da preživi Novu godinu i mislim da će negdje u to vrijeme morati da budu raspisani vanredni parlamentarni izbori ili u nekom od prvih mjeseci naredne godine. Nije ovdje jedini izazov rebalans koji se očekuje narednog mjeseca. Računam da će SDP da istrguje nekako sa DPS i da će oni taj izazov nekako da prebrode. Međutim, nailaze novi izazovi i naplata računa za privatizaciju ala Milo Đukanović i njegova ekipa tako da će SDP morati vrlo brzo da se odluči da ostane na brodu koji definitivno tone ili će ostati na brodu i potonuti zajedno sa njima.“

U SDP, kako nam je saopštio portparol Mirko Stanić, ne žele da komentarišu nagađanja da li je vanredno glasanje za novi sastav parlamenta moguće već ove zime ili na proljeće sljedeće godine. I dok pojedini analitičari smatraju kako je Socijaldemokratama sužen prostor i ograničeno vrijeme za odluku da raskine koaliciju sa DPS i to politički kapitalizuje, abolirajući istovremeno sebe za saučesništvo u pogrešnim odlukama Đukanovićeve Vlade, Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore ukazuje kako će sve ti zavisiti od predstojećih izbora u pojedinim opštinama .

Mladen Bojanić
Mladen Bojanić
„Vjerujem da SDP kalkuliše da vidi kako će proći lokalni izbori u Petnjici i Mojkovcu i eventualno Podgorici. Zavisno od toga ukoliko dobije neku podršku o ukoliko procijene da je njihov rejting porastao i da mogu da, ili sa jedne strane vrše jači pritisak na DPS da im da još vlasti, ili ako to ne onda eventualno bi se odlučili na neke vanredne izbore. Ovakvo stanje ne može dugo da traje, naročito ekonomsko stanje i to je svakome jasno. Nešto se mora raditi. Sada je loptica u dvorištu SDP ali ne zaboravimo ni manjinske partije. Dovoljno je da i one otkažu koaliciju i to bi već bio uslov za nove izbore. Mada mislim da se drže iste politike kao SDP.“

Da li će do vanrednih parlamentarnih izbora dovesti sve dublje ekonomsko propadanje ili sve oštriji politički antagonizmi ,pitali je na koje od medijskih analitičara nijesmo uspjeli da dobijemo odgovor.

Kad god bili održani, uvjeren je Slaven Radunović iz Demokratskog Fronta, vanredni izbori donijeće dugo očekivane, krupne političke promjene u Crnoj Gori.

„Gotovo sam siguran da će do ozbiljnih promjena da dođe kako unutar same DPS nakon definitivnog poraza na izborima, tako i opozicije da ćemo biti pametniji i iskusniji nego što smo bili nakon pobjede u Nikišiću i da neće biti problema oko sastavljanja nove vlasti.“
  • 16x9 Image

    Dimitrije Jovićević

    Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

XS
SM
MD
LG