Dostupni linkovi

Insajder o udruženom protjerivanju nesrpskog stanovništva


Milorad Davidović
Milorad Davidović
Na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću svjedočio je Milorad Davidović, predratni načelnik Sekretarijata unutarnjih poslova u Bijeljini.

Davidović je kao bivši inspektor saveznog SUP-a Jugoslavije u proljeće 1992. godine dobio zadatak da pomogne formiranje MUP-a Republike Srpske i obuči jedinice za specijalne namjene. Kao policijski insajder tužiteljstvu je opisao politiku sistematskog protjerivanja civila nesrpske nacionalnosti s područja više općina, poput Sarajeva, Brčkog, Zvornika i Bijeljine.

„Karadžić je tražio da svi oni koji se žele boriti za Republiku Srpsku dođu u Bosnu“, izjavio je svjedok Davidović opisujući kako je cijeli vojno-politički vrh bosanskih Srba javno pozivao dobrovoljce koji su prema optužnici, odgovorni za brojne zločine tijekom rata.

„Čuo sam to u više navrata. I od civilnih osoba i od vojnih vlasti. Sad kad se pojedinačno podsjećam – tu sam informiran i od Miće Stanišića i od strane njegovih pomoćnika i suradnika. I od vojnih lica koja su bila u to vrijeme, pukovnik Ilića, zapovjednika Korpusa. I niz razgovora s drugim ljudima. To nije bilo ništa tajno, ili da bi se prikrivalo“, izjavio je svjedok.

Radovan Karadžić i Željko Raznatović u Bijeljini, oktobar 1995
Davidović je kao insajder objasnio kako su se paravojne jednice formirale na više nivoa. Neki su došle iz Srbije, poput Akranovaca i Šešeljevaca, neke su formirane u kampovima za obuku, poput onog u Diviču, a većina je stvorena od strane srpskih kriznih štabova, vođenih od članova Srpske demokratske stranke, SDS-a, a kojoj je optuženi Karadžić bio na čelu.

„Takvih jedinica je bilo i u Zvorniku. Više ne znam gdje...gdje god sam išao susretao sam takve jedinice koje su bile isključivo pod zapovjedništvom Kriznog štaba, odnosno SDS-a“, naveo je svjedok.

Tužiteljica Uertz – Retzlaff je tijekom glavnog ispitivanja Davidovića prikazala nekoliko video snimaka koji pokazaju politički vrh bosanskih Srba zajedno sa zapovjednicima spornih formacija. Poput primjerice, svečano postrojavanje paravojne formacije Željka Ražnjatovića zvanog Arkan, nakon što su srpske snage zauzele Bijeljinu 1992.godine. Obraćanje optuženog Karadžića Arkanu i pripadnicima Srpske dobrovoljačke garde.

„Ja vam se duboko zahvaljujem i nadam se da ćemo se sretati u miru. A vi ćete uvijek biti dragi gosti ljudi koje ste obranili. Hvala vam“, poručio je tom prilikom optuženi Karadžić koji je prethodno naglasio osobno Arkanu da je ovo tek početak suradnje.

„Gospodine predsjedniče, želim Vam kazati dvije riječi, u ime Srpske dobrovoljačke garde. A to je da smo spremni, i da ćemo na Vaš poziv biti nazad. Da branimo naša vječna ognjišta, da branimo žene i djecu, da branimo srpsku teritoriju i našu vjeru pravoslavnu. Hvala predsjedniče“, odvratio je tada Arkan.



Davidović je potvrdio kako su ubijanja civila nesrpske nacionalnosti nastavljena u Bijeljini i nakon zauzimanja i to od strane specijalne policijske jedinice pod direktnim zapovjedništvom ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Miće Stanišića, kojem se također trenutno sudi u Den Haagu (zbog zapovjedne odgovornosti nad zločinima policijskih snaga).



Nakon tužiteljstva, svjedoka insajdera je, u zadnjem dijelu zasjedanja u utorak, počeo unakrsno ispitivati optuženi Karadžić koji se od optužbi za genocid u više bosanskohercegovačkih općina brani sam.

Na početku je Karadžić želio prikazati kako je svjedok nevjerodostojan tvrdeći između ostalog da je protiv Davidovića pokrenuto nekoliko postupaka te kako je tijekom vršenja dužnosti osobno više puta prekoračio ovlasti.

Po informacijama datim od Karadžićevog pravnog savjetnika Petera Robinsona, Davidović je Karadžića optužio u pojedinim iskazima kako je reketario tijekomrata.

Zato je Karadžić tijekom svog unakrsnog ispitivanja ispitivao svjedoka o njegovim navodnim malverzacijama vezanim uz nekretnine, koje su dobile sudski epilog 2004.i 2005.godine, a koje prema optuženom ukazuju na nepouzdan karakter svjedoka.



„Budite sigurni kad završim ovo svjedočenje da ću isto imati problema budući da SDS još uvijek odlučuje o bitnim stvarima“, objasnio je Davidović, uz tehničke detalje oko njegovog procesuiranja koje je završilo oslobađajućom presudom u drugom stupnju (nakon žalbe na prvostupanjsku osuđujuću).

Procesuiranje nije bilo kazneno nego prekršajno, prema riječima svjedoka, koji ga između ostalog dovodi u vezu s njegovim prijašnjim iskazom (također kao svjedoka tužiteljstva) na suđenju bivšem predsjedniku Skupštine bosanskih Srba Momčilu Krajišniku.

Svjedočenje Davidovića nastavlja se u srijedu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG