Dostupni linkovi

Optuženi: Nalazi o projektilima namještani


Suđenje Radovanu Karadžiću, 23. veljače 2011
Suđenje Radovanu Karadžiću, 23. veljače 2011
Haško suđenje ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću nastavljeno je u srijedu svjedočenjem Berka Zečevića, profesora i predstojnika Katedre za obrambene tehnologije Strojarskog fakulteta u Sarajevu.

Nakon što je tijekom glavnog dijela iskaza tužiteljstvu Zečević opisao na koji su način rađene istrage raznih incidenta pogibije sarajevskih civila izazvane ekplozivnim projektilima, optuženi Karadžić pokušao je prikazati kako su i svjedok i nalazi o smjeru ispaljivanja – pristrani.

Određeni smjerovi ispaljivanja projektila od kojih su svakodnevno ginuli Sarajlije prema Karadžiću su namjerno falsificirani kako bi se za to optužila srpska strana, budući da su prema njemu – prvotni nalazi pokazivali kako smjer dolaska nije s položaja Vojske Republike Srpske.

„Hoću da Vam kažem g.Zečeviću potreba da se promijeni sjever je potekla iz te činjenice da na sjeveru srpskih snaga nema. I morao se promijeniti smijer doleta ove granate. Jel' tako?“, upitao je optuženi.

„Ne.“, odgovorio je svjedok nakon čega je Karadžić prešao na drugi incident „budući da nema vremena“.

Berko Zečević na svjedočenju, 23. veljače 2011
Kako bi diskreditirao svjedoka Karadžić je profesoru Zečeviću prikazao niz svojih shema, prikaza mjesta udara projektila, odnosno incidenata spomenutih u optužnici protiv njega koji se tiču napada na sarajevske civile tijekom opsade između 1992.i 1995.godine.

„Pogledajte ovu fotografiju. Policija je utvrdila da je ovdje gdje je ograda porušena da je doletio projektil, ostavio motore i nastavio kao rikošet od tla, a ne od kuće. Prema tome upadni ugao ovog projektila nije bio 90 stupnjeva“
, konstatirao je Karadžić.

Prilikom suočavanja profesora Zečevića s razlikama u njegovim nalazima te zaključcima obrane, s Karadžićom je u sudnici bila doktorica Zorica Subotić, ekspert obrane za balistiku iz Beograda.

Profesor Zečević morao je više puta objašnjavati osnove utvrđivanja smjera ispaljivanja nakon što je tijekom unakrsnog ispitivanja kao svjedok tužiteljstva optužen za nestručnost, pristranost te namještanje nalaza.

„Da li je točno da ste ovaj azimut odredili kako bi mogli negirati mogućnost rikošeta, odnosno da povećate broj projektila koji su ispaljeni?“
, upitao je optuženi.

„G.Karadžić. to je neprofesionalno, ali to je Vaše pravo. Pravac doleta i ugao udara se određuje vrlo jednostavno na ovom slučaju. Točku oštećenja na zgradi i točku udarau zemlju gdje su nađeni projektili, ako spojite, vrlo ćete lako odrediti pravac iz kojeg je projektil došao i upadni ugao udara projektila u tlo. I tu nema nikakvih dilema g.Karadžiću“
, odgovorio je svjedok.



Podsjetimo, tijekom glavnog iskaza Zečevića u utorak, unatoč protivljenju obrane, u dokaze je uveden i svjedokov ekspertski izvještaj o proizvodnji i upotrebi modificiranih avio-bombi koje su 1994. godine uvedene u arsenal Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS. Avio bombama, teškim otprilike 250 kilograma, kao pogon su dodane tri rakete.

Prema svjedoku radilo se o nepreciznom oružju, nepogodnom za gađanje točkastih (preciznih) ciljeva nego samo za napade na veće površine, budući da raketni motori djeluju nezavisno jedan od drugog, što dovodi do nepredviđenih skretanja s putanje.



Nakon profesora Zečevića čiji će se svjedočenje nastaviti i u četvrtak, s iskazom će nastaviti svjedok tužiteljstva, bivši zatočenik logora u Rajlovcu Ramiz Mujkić vezano uz optužbe za genocid u više BiH općina.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG