Dostupni linkovi

Optuženi i svjedok: Srbi željeli mirno rješenje


Neđeljko Prstojević u haškoj sudnici
Neđeljko Prstojević u haškoj sudnici
Na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske svjedočio je Neđeljko Prstojević, bivši predsjednik Kriznog štaba Ilidža u vrijeme rata.

Tužiteljstvo, čiji je Prstojević inače svjedok, ustvrdilo je u prvom dijelu ispitivanja da je pristran te obožavatelj optuženog zato jer je promijenio priču sa suđenja premijeru Republike Srpske Momčilu Krajišniku, o odgovornosti vrha Srpske demokratske stranke za pripremanje lokalnih dužnosnika za rat.

Sada je Prstojević, tijekom unakrsnog ispitivanja, Karadžiću potvrdio sve njegove teze o početku rata u Bosni i Hercegovini, poput one da srpska strana nije željela rat.

„Srbi su željeli dogovor“
, bila je samo jedna od izjava optuženog Karadžića koju je Prstojević bezrezervno potvrdio.
"Nastojali smo da tada sačuvati mir i sigurnost svih građana“, izjavio je svjedok Prstojević.


„I uvijek smo stavljali u prioritet mirno riješenje, odnosno kako se rukovodstva dogovore na nivou republike – da ćemo mi to poštivati. A nastojali smo da tada sačuvati mir i sigurnost svih građana“
, izjavio je Prstojević.

Optuženi je u opisivanju svoje verzije ratnih događanja želio prikazati da Srpska demokratska stranka, SDS kojoj je bio na čelu, nije uputila svoje lokalne dužnosnike u ratne pripreme, kako to tvrdi tužiteljstvo, nego da se trudila pronaći mirno rješenje nakon referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

„Nije baš iz sata u sat, ali je iz dana u dan. Znači pratimo situaciju kroz dokumente“
, izjavio je optuženi, čitajući neke predratne dokumente SDS-a koji mu prema njemu idu u prilog.

Naoružavanje iz straha


Kako bi skinuo odgovornost sa sebe za pokretanje rata Karadžić je navodio podatke koji govore o ekstremizmu drugih nacionalnih zajednica. Prema Karadžićevoj tezi srpski se narod naoružao iz straha, a ne zbog politike SDS-a, odnosno stvaranja Velike Sbije, kako pak tvrdi tužiteljstvo.

Radovan Karadžić u haškoj sudnici
„Sjećate li se da je 25.i 26.ožujka, neposredno prije ovoga (rata), cijele kolone Zbora narodne garde i drugih paravojnih formacija, prešlo u Bosanski Brod i izvršile onaj poznati pokolj u selu Sijekovac?“, podsjetio je optuženi.

„Pa vidite. To je poznato svim građanima u BiH unatoč šturim informacijama u sredstvima informiranja“
, potvrdio je svjedok.

Uz prebacivanje odgovornosti za početak rata, govoreći primjerice i o prvim napadima Sandžaklija na srpsko stanovništvo, Karadžić je pokušao skinuti odgovornost za sve što se događalo na terenu prije i u trenutku izbijanja sukoba, prebacujući ju na lokalne vlasti bosanskih Srba, poput Kriznog štaba Ilidža čiji je predsjednik 1992.godine postao svjedok Prstojević, lokalni član SDS-a.

„Mogu li onda da rekapituliram g.Prstojeviću. Vi ste usvojili političku deklaraciju (SDS-a) o formiranju srpske općine Ilidža 3.siječnja (1992.), ali do 5.travnja (1992.) ona nije funkcionirala. Jel' točno?“
, konstatirao je i upitao Karadžić.

„To je apsolutno točno“
, potvrdio je Prstojević.

Karadžić je također pokušao prikazati da su se zločini dogodili zbog ratnog kaosa i osvete, a ne planirano kako bi se protjeralo nesrpsko stanovništvo. To mu je svjedok također potvrdio detaljno obrazlažući i navodeći primjere incidenata napada na srpsko stanovništvo, ali i međusobnih obračuna među samim Srbima.



Prstojević će dovršiti svjedočenje u ponedjeljak. Podsjetimo na kraju da dvomjesečna pauza suđenja, koju su suci optuženom dozvolili kako bi proučio novi dokazni materijal tužiteljstva, počinje sljedeći tjedan.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG