Dostupni linkovi

Optuženi: NATO, UNPROFOR i Armija BiH protiv VRS-a


Anthony Banbury na suđenju Karadžiću u Hagu, ožujak 2011
Anthony Banbury na suđenju Karadžiću u Hagu, ožujak 2011
Na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske sa svjedočenjem je završio Antony Banbury, bivši pomoćnik specijalnog izvjestitelja UN-a u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Optuženi je od sudaca dobio samo kraće dodatno vrijeme od zatraženog za unakrsno ispitivanje, kako bi pregledavao brojne bilješke svjedoka Banbury-ja sa sastanaka visokih dužnosnika UN-a i međunarodne zajednice želeći saznati o kojim je točno osobama riječ.

Tijekom završnog unakrsnog ispitivanja mogle su se doznati dodatne pojedinosti iz spornog vremena, a koje se tiču optužbe, zbog čega je tužiteljstvo odustalo od dodatnog ispitivanja svjedoka nakon što je Karadžić završio.

Na suđenju je spomenut i general Armije BiH Jovan Divjak oko kojeg trenutno vlada kontroverza zbog zahtjeva Srbije za izručenjem i procesuiranjem bivšeg oficira JNA koji je ostao u Sarajevu kako bi branio grad od snaga Vojske Republike Srpske.

Radovan Karadžić u sudnici
Karadžić je čitao zabilješke sa sastanka viših oficira UNPROFOR-a zabilježenih od strane svjedoka Banbury-ja pomoću kojih je Karadžić želio prikazati kako su UNPROFOR, NATO i Armija BiH surađivali u napadu na položaje Vojske Republike Srpske potkraj polovice 1995.godine.

„Možete li da nam predstavite što Fred Eckhart izvještava o Divjaku?“, upitao je Karadžić čitajući bilješke svjedoka sa sastanka visokih časnika UNPROFOR-a.

„G.Echart kaže da je general Divjak rekao da su mete NATO-a jako dobro izabrane. A to su bile dobro utvrđene vojne mete, poput uništenja skladišta oružja, što je utjecalo na napade Vojske bosanskih Srba po Sarajevu. Trebati će im 15-30 dana da dopune svoje zalihe iz Srbije“
, objasnio je svjedok.

„Je li to general Jovan Divjak, general Armije BiH, koji se tako izrazio o metama?“
, upitao je nadalje Karadžić.

„Da radi se o istom generalu, generalu Divjaku“
, potvrdio je svjedok.

Ratni zarobljenici


Također, Karadžić je želio prikazati kako su vojnici UNPROFOR-a navodili avione NATO snaga, prikazujući zabilješke Banbury-ja koji govore o laserski navođenim bombama na položaje Vojske Republike Srpske.

Podsjetimo, nakon što opetovano kršen sporazum o zonama totalnog isključenja teškog naoružanja, UNPROFOR je zatražio u maju 1995.godine od NATO-a zračne udare nakon čega su snage Vojske Republike Srpske uzele mirovne promatrači za taoce te ih razmijestile diljem mogućih meta, što je prema optužnici protivno međunarodnom pravu.

„Je li točno da Eckhart kaže da sam ove zarobljenike nazvao ratnim zarobljenicima?“
, upitao je optuženi.

„Da, prema onome što je Fred rekao na sastanku Vi ste dali interview BBC-u u kojem ste zaprijetili odmazdom nad vojnim osobljem UNPROFOR-a, koje smo mi nazvali taocima, a Vi ste ih u tom interview-u nazvali ratnim zarobljenicima“
, prisjetio se svjedok.

Iza Banbury-ja sa svjedočenjem je ponovno nastavio Neđeljko Prstojević, bivši predsjednik Kriznog štaba Ilidža. Tužiteljstvo, čiji je Prstojević inače svjedok, ustvrdilo je u prvom dijelu ispitivanja pretprošli tjedan da je pristran te obožavatelj optuženog Karadžića.

Tako da je tužitelj Alan Tieger, želeći dokazati da je Prstojević promijenio priču o ulozi vrha Srpske demokratske stranke u organiziranju ratnih aktivnosti- prikazivao video isječke njegovih ranijih, drugačijih, izjava datih haškim istražiteljima, kao i na suđenju Momčilu Krajišniku, bivšem premijeru Republike Srpske.



Svjedok je, prema Tiegeru, promijenio priču o zapovjednoj odgovornosti Karadžića nad stranačkim dužnosnicima i njihovim postupcima. Prstojević se najčešće branio od tvrdnji tužitelja da je promijenio priču – odgovarajući je riječ o greškama u prijevodu sa srpskog na engleski i problemu sinonima.



Nakon tužiteljstva svjedoka Prstojevića je unakrsno počeo ispitivati njegov bivši stranački kolega Karadžić, koji se od optužbi za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini brani sam.

Na početku ispitivanja Karadžić je upitao svjedoka o datumu stvaranja SDS-a na Ilidži, nakon čega mu je Prstojević odgovorio da je „SDS formirana za zakašnjenjem“ budući da su druge stranke, poput SDA (Stranka demokratske akcije), bile već formirane.

Također potvrdio je kako je na osnivačkoj skupštini bio Haris Silajžić iz SDA. Karadžić je dobio malo više od tužiteljstva za svoje unakrsno ispitivanje Prstojevića – 10 sati.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG