Dostupni linkovi

Svjedok skupljao i sahranjivao tijela ubijenih civila


Svjedok Ivo Atlija u sudnici, 21. listopada 2011.
Svjedok Ivo Atlija u sudnici, 21. listopada 2011.
Nakon tri dana zatvorenih sudskih sjednica, odnosno tajnih svjedočenja zaštićenih svjedoka, suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću ponovno je otvoreno za javnost. Kao zadnji svjedok ovoga tjedna iskaz je dao Ivo Atlija, bosanski Hrvat iz Prijedora koji je svjedočio zločinima srpskih snaga nad stanovnicima hrvatskih sela na širem području općine.

Jedna od osam općina u kojoj su prema optužbama zločini dosegli razmjere genocida je i općina Prijedor gdje je svjedok osobno proživio zločine i protjerivanje stanovništva nesrpske nacionalnosti.

U travnju 1992.godine Atlija je išao na posao u prijedorski rudnik Ljubija prolazeći pored barikada i teškog naoružanja. Poslovođa mu je poručio da je Srpska demokratska stranka, SDS preuzela vlast u općini i te da mu je najbolje da se vrati kući. Iz stana u Prijedoru u koji je odmah provaljeno, Atlija je otišao u selo Briševo. Od tamo je promatrao napad srpskih snaga i uništavanje kuća u okolnim selima Hambarine, Čarakovo, Rizvanovići i Kozarac.

Prema optužnici, u spomenutim selima je ubijeno na stotine civila, a svi preživjeli muškarci odvedeni su u logore kao što su Omarska, Keraterm i Trnopolje. Ubrzo su počeli i napadi na Briševo, a tijekom drugog većeg, 24.srpnja 1992., ubijeno je 68 civila, između kojih i svjedokov otac.

Atlija je s još 36 muškaraca odveden u zatočenički centar Krin. Nakon što je pušten, sudjelovao je u prikupljanju i pokapanju civila ubijenih u više sela u okolici Briševa.

Puštanje uz izjavu o imovini

Atlija je već svjedočio na suđenju Milomiru Stakiću, čelniku SDS-a u Prijedoru koji je osuđen pravomoćno na 40 godina zatvora kao lokalni organizator pogroma Bošnjaka i bosanskih Hrvata.

Nakon što je tužiteljstvo pročitalo njegovu izjavu sa spomenutog suđenja 2002.godine svjedok ju je sucima i potvrdio.

„Da poslušao sam svjedočenje i ono je točno. Ne bih ništa mijenjao dao bih iste odgovore“, izjavio je svjedok.

Atlija je ispričao kako je pregovarao sa šefom Kriznog štaba SDS-a Milomirom Stakićem – o odlasku iz Prijedora. To mu je dozvoljeno u studenom 1992.godine nakon što je, kao i drugu građani nesrpske nacionalnosti, morao potpisati izjavu kojom svu imovinu ostavlja srpskim vlastima.

Do odlaska iz Briševa svjedok je pomagao u sahranjivanju preko 200 ubijenih ljudi. Suđenje će se nastaviti sljedeću srijedu unakrsnim ispitivanjem Atlije od strane optuženog Karadžića koji se brani sam. Tada će mu predsjedavajući sudac O Gon Kwon možda dozvoliti da objasni tužitelju zašto se prilikom ispitivanja njegovih svjedoka osvrće na događaje koji se ne spominju u optužnici.

„Mogu li zamoliti, nisam potpuno odgovorio gospodinu Tiegeru – zašto je važno bilo pitanje konferencija o Bosni. On je upitao zašto sam spominjao Kutiljera“, zamolio je optuženi suca Kwona.

„Ne sada gospodine Karadžić“, odgovorio je sudac.

„Onda Vas molim da mi kažete kada bih mogao“, nastavio je optuženi, ali je sudac prekinuo tu raspravu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG