Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje Šešelju: odgođen iskaz zaštićenog svedoka


Vojislav Šešelj u haškoj sudnici

Na suđenju Vojislavu Šešelju u Hagu, zaštićeni svedok optužbe VS1029 trebalo je da počne iskaz u utorak, ali je to odloženo zbog nestanka struje u sudu.

Tužiteljka Liza Birsi pred sudom je rekla da su predstavnici odeljenja za žrtve i svedoke obišli u sredu tog svedoka jer nije bio u mogućnosti da dođe u sudnicu:


"Njihovo mišljenje je da je to povezano sa stresom koji je on doživeo, jer ponovo doživljava sve te događaje iz prošlosti."

Optuženi Vojislav Šešelj odbacio je obrazloženje tužiteljke, rekavši da je proizvoljno i neodrživo:


"To je smešno, mislim da su sasvim drugi razlozi u pitanju. Pitanje je da li su se tom čoveku uopšte i dešavale ružne stvari, osim onih koje je sam proizvodio."

Nakon iskaza zaštićenog svedoka VS1029 na snagu je trebalo da stupi odluka o prekidu procesa do daljeg. Kako je ranije saopšteno iz suda, suđenje će biti prekinuto sve dok se ne budu stekli uslovi da preostalih 11 svedoka optužbe svedoče slobodno i bez prinude.

Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio je za naš program da u poslednjih godinu dana nije bilo zahteva Tribunala da se nekima od svedoka pruži zaštita. Ignjatović kaže da je Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom kontaktirao sud u Hagu i izrazio spremnost da, ukoliko ima zastrašivanja, zaštiti bilo kojeg svedoka i njihove porodice:


"Takvih indicija nemamo, ali ako tako nešto postoji, pretpostavljam da sudsko veće, kao i tužilaštvo, ima podatke o tome. Bilo bi dobro da u smislu te dvosmerne saradnje podele sa Republikom Srbijom i njenim nadležnim institucijama podatke koje imaju."

Optuženi Vojislav Šešelj izjavio je da se neće žaliti na odluku suda da se proces prekine do daljeg.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG