Dostupni linkovi

Ponovo odgođeno suđenje Ibrahimu Čikiću


Ibrahim Čikić, Foto: Sead Sadiković
Ibrahim Čikić, Foto: Sead Sadiković

U bjelopoljskom Osnovnom sudu ponovo je odgođeno suđenje Ibrahimu Čikiću jer mu nije uručen sudski poziv. Čikić je autor knjige svjedočanstva o torturi koja je nad njim sprovedena u montiranom političkom procesu protiv čelnika Stranke demokratske akcije Crne Gore iz 1994. godine. Čikića su za klevetu tužili službenici zatvora i bijelopoljski ljekari.

Suđenje protiv Ibrahima Čikića, autora knjige "Gdje sunce ne grije", optuženog za klevetu po drugi put je odloženo u bjelopoljskom Osnovnom sudu. Čikić je u knjizi opisao torturu koja je nad njim sprovedena '94. i još dvadeset čelnika Stranke demokratske akcije. Tvrdeći da ih je u toj knjizi oklevetao tužilo ga je 11 Bijelopoljaca, bivših radnika zatvora i bijelopoljskih ljekara. Odlažući ročište za septembar sudija Rahmo Banda je konstatovao da Čikić živi u Sarajevu. O zahtjevu tužilaca da mu se sudi u odsustvu sud će odlučiti naknadno.

U telefonskom razgovoru Ibrahim Čikić nam je kazao da će se pojaviti na suđenju, ali prethodno očekuje da primi tužbu kako bi pripremio odbranu. On dodaje kako je indikativno to što su tužbu protiv njega predali bivši pripadnici policije, odnosno zatvorski službenici od kojih je neke u pozitivnom smislu pomenuo u svojoj knjizi:

"Na žalost, ova farsa od suđenje govori da je stanje u crnogorskom pravosuđu isto. Umjesto da vrhovni državni tužilac provjeri navode iz knjige i zatraži od mene i ostalih uhapšenika dodatna pojašnjenja i svjedočenja i povede krivični postupak protiv dobro poznatih učesnika zločina dio represivnog državnog aparata tuži žrtvu. Tajna policija koristi sva raspoloživa sredstva u cilju zastrašivaja budućih eventualnih svjedoka. Ipak, knjiga je biblijski primjer istine, ona je poput Mojsijevog štapa i sigurno će uz božju pomoć progutati svaki perfidni pokušaj laži i obmane. Ovo je izvanredna prilika crnogorskom pravosuđu da pokaže na djelu svoju apsolutnu političku i svaku drugu nezavisnost. To bi bio ujedno jasan pokazatelj da se želi prekinuti i osuditi zločin koji je bez sumnje počinjen na ovim prostorima."


Radivoje Šuković, advokat tužitelja, kaže da se proces protiv čelnika Stranke demokratske akcije Crne Gore, vođen prije 15 godina i tužba protiv Čikića svakako moraju odvojeno posmatrati. Njegovi klijenti tvrde da je Čikić u knjizi iznio neistine:

"Svi dokazi su čisto matarijalni tako da nema razloga da neko utiče na dokaze koji su predloženi u ovom postupku. Čikić je rekao da su svi komandiri, nije bilo isključenja, kada se kaže svi komandiri onda se misli na sve i na podnosioce ove tužbe."


RSE: Zato što je neke pominjao u pozitivnom svijetlu?

Šuković: Pa, pominjanje u pozitivnom svijetlu ne isključuje pominjanje u negativnom svijetlu. Ovdje treba razdvojiti postupak. Zbog čega je Čikić bio u zatvoru? To je jedno sasvim drugo pitanje i radnje lica koje su dovele do toga da Čikić bude u zatvoru, a druga je radnja kada se on već našao u zatvoru kako se postupalo prema njemu. Sasvim je jasna stvar.

Čikić i još dvadeset čelnika Stranke demokratske akcije Crne Gore uhapšeni su '94. i osuđeni da su planirali oružani ustanak u Sandžaku. Oni su '96. oslobođeni abolicijom predsjednika Momira Bulatovića, a potom je i Vrhovni sud Crne Gore odbacio navode tužilaštva. U svojoj knjizi Čikić detaljno opisuje policijsku torturu nad njim koja je nad njim sprovedena prilikom dolaska u zatvor zbog čega ga niko nije tužio. On opisuje i nehumana postupanja u zatvoru, ali i političku motivisanost tog procesa.
XS
SM
MD
LG