Dostupni linkovi

Ibrahim Čikić, progon koji traje dvije decenije


Ibrahim Čikić

Pisac Ibrahim Čikić je 90-tih prošao golgotu u bjelopoljskom zatvoru i o tome napisao knjigu, a državni organi Crne Gore ga ni danas ne ostavljaju na miru već u kontinuitetu nanose nepravdu čovjeku koga su zajedno sa nekoliko funkcionera tadašnje Stranke demokratske akcije označili kao planera pobune Muslimana sa sjevera Crne Gore, poručio je lider DF Miodrag Lekić.

Lekić je zajedno sa profesorom Milanom Popovićem iskazao solidarnost i podršku Čikiću čiji zlostavljači ni nakon 20 godina nijesu privedeni pravdi.

Pored toga što oni koji su ga prije 20 godina zlostavljali u bjelopoljskom zatvoru nikada nijesu kažnjeni i pored pritiska domaće i međunarodne javnosti da se zaustavi progon Ibrahima Čikića, on je nedavno osuđen zbog tvrdnji koje je iznio u svojoj knjizi, svojevrsnom svjedočanstvu o tome šta se 1994. dogilo njemu i tradašnjim funkcionerima SDA.

Podsjetimo, Osnovni sud u Bijelom Polju je po tužbi nekoliko bivših zatvorskih službenika kaznio Čikić sa 4.000,00 eura zbog navoda i tvrdnji u knjizi „Gdje sunce ne grije“

Za lidera Demokratskog fronta Miodraga Lekića to je nastavak progona koji protiv Čikića provodi aktuelna vlast koja je i prije 20 godina upravljala policijskim službama:

„Želim da kažem da nije slučajno da sada ova knjiga koja e dragocjeno svjedočanstvo da se to nikada više ne desi bila predmet novog sudskog postupka protiv Ibrahima Čikića koji je opet kriv. Kriv je zato što je ispričao priču, odnosno istinu koja se dogodila. I umjesto da se ta knjiga čita i da postane bestseler događa se ovo što se dogaća. Čikić je častan čovjek koji ne želi revanšizam nego istinu i valjda na to kao i svi mi ima pravo. No, on je ponovo osuđen jer su se neki službenici u zatvoru našli pogođenim i doživljena je nova presuda. Nije ovo slučajno , ovo su slična vremena malo promijenjena u formi ali sa istim akterima.“

U Briselu je prije dva dana usvojena Deklaracija Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje u koju je između ostalog na inicijativu poslanice Pozitivne Crne Gore Azre Jasavić dijelom uvršten amandman kojim se ukazuje na lošu presudu u slučaju Čikića.

Profesor Pravnog fakulteta Milan Popović saopštio je da su on, urednik Monitora Esad Kočan i poslanik DF-a Koča Pavlović povodom slučaja Čikić podnijeli krivičnu prijavu protiv premijera Mila Đukanovića i VDTa:

„11. septembra ove godine podneo sam krivičnu prijavu protiv Mila Đukanovića i Vrhovnog državnog tužilaštva za period ofd 1994. do 2014. za krivično delo genocida a u vezi sa slučajem Ibrahima Čikića.“

Čikić kaže da su njegovi progonitelji od prije 20 godina i danas na nekim od najvažnijih funkcija u državi ali da ga to neće zaustaviti u namjeri da otrgne od zaborava torturu koju su on i njegove kolege doživjeli 1994.

„Zahvaljujem svim slobodoumnim ljudima koji spašavajući čovjeka u sebi oštro osudiše nepravdu i podržaše istinu. Iako osuđen pred vama stojim kao pravednik i simbol stradanja nepravedno nanijetog bošnjačkom narodu. Nepristajanje na zaborav i otpor prema planiranom progonu Bošnjaka doveo me je u položaj progonjenog a otpor prema progoniteljima je sveta obaveza svakog čovjeka,“ kazao je Čikić.

Čikić je 1994. godine uhapšen u policijskoj akciji Lim pod optužbom da je sa ostalim funkcionerima SDA planirao pobunu Muslimana sa sjevera Crne Gore a sve navodno u cilju stvaranja samostalne države „Sandžak”. Čikić je jedno vrijeme bio u zatvoru u Bijelom Polju gdje je takođe kako tvrdi bio mučen i zlostavljan.

Tadašnje vlasti stavljale su mu na teret i da je snajperista iako mu je 15. juna 1994. ljekar izdao izvještaj kojim potvrđuje da je gotovo slijep.

Čikić je iste godine pušten iz zatvora ali tek nakon protesta dijela domaće i međunarodne javnosti. Naime, Vlada SAD tada je uputila oštar protest zbog kršenje ljudskih prava u SRJ posebno naglasivši slučaj Čikića.

Niko od pripadnika crnogorske tajne policije koji su zlostavljali uhapšene opozicione političare nikada nije odgovarao.

XS
SM
MD
LG