Dostupni linkovi

IBM razvio mikroprocesor koji radi kao mozak


IBM
IBM je razvio mikroprocesor koji funkcioniše na principima rada ljudskog mozga, pošto može da gradi dodatne veze kada naiđe na nove informacije, po ugledu na biološke sinapse.

Istraživači vjeruju da bi mašina sa ovakvim mikroprocesorom mogla da počne da uči. Kognitivni kompjuteri mogli bi da budu korišteni za bolje razumijevanje ljudskog ponašanja, kao i za nadgledanje stanja životne sredine.

Darmendra Moda, lider ovog projeka u IBM-u, rekao je da su stručnjaci pokušali da stvore aspekte uma poput emocija, percepcije, osjećaja i kognicije kroz "obrnuti inženjering mozga", prenosi BBC.

Sistem "Sinapsa" koristi dva prototipa "neurosinaptičkih kompjuterskih čipova". Oba imaju po 256 računskih jezgara, koje naučnici opisuju kao elektronski ekvivalent neuronima.

Jedan čip ima 262 144 sinapsi koje mogu da se programiraju, dok drugi ima 656 636 sinapsi sposobnih da uče.

Kod ljudi i životinja, fizičke sinaptičke veze među ćelijama u mozgu grade se u zavisnosti od saznanja o svijetu oko nas. Proces učenja u suštini predstavlja formiranje i jačanje tih veza.

Mašina ne može da zalemi ili prekine električni vod, ali može da oponaša taj proces uz pomoć sistema koji "pojačava važne ulazne signale", a obraća manje pažnje na ostale uticaje.

IBM nije objavio detalje o načinu rada sistema "Sinapsa", ali stručnjaci smatraju da on vjerovatno oponaša fizičke veze uz pomoć "virtuelne mašine".
XS
SM
MD
LG